Πολιτική|28.11.2022 22:21

Μητσοτάκης στο LSE: Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Newsroom

Προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετέχει σε συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, απάντησε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο μίλησε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ερώτηση «αν οι Άγγλοι σας έδιναν πίσω τα μάρμαρα, θα δεχόσασταν να γίνεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου»; ο πρωθυπουργός απάντησε: «Προφανώς η ερώτηση αυτή είναι “κοντά” στην καρδιά μου και θα θέλανε οι Έλληνες την επιστροφή τους. Είναι δυνατόν;», ενώ σχολίασε: «Πιθανότατα, έχουμε δει πρόοδο».

«Υπάρχει μια διάθεση εξεύρεσης λύσης. Μια win-win λύση μπορεί να βρεθεί για να επιστραφούν στην Ελλάδα, αλλά παίρνοντας υπ’ όψιν τις «αντιρρήσεις» του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι διακρίνει ένα μομέντουμ.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο».

«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του ανοιχτού διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστάμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας». συνέχισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γλυπτά του Παρθενώναειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης