Πολιτική|25.02.2019 08:53

ΣΥΡΙΖΑ: Γέφυρα στην Κεντροαριστερά, αιχµές κατά του ΚΙΝΑΛ

Βούλα Κεχαγιά

Το πολιτικό βάρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να σηκώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, βγαίνοντας µπροστά για τη στήριξη των υποψηφίων του κόµµατος και των προγραµµάτων τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία εµφάνιση του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του δηµοτικού συνδυασµού του Νάσου Ηλιόπουλου για την Αθήνα, µε την οποία επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα µήνυµα πως τίποτα δεν έχει κριθεί στον κεντρικό δήµο – αντιθέτως διαβεβαίωσε για πολιτική µάχη απέναντι στα τζάκια και στους διαδόχους τους.

Στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ο πρωθυπουργός θα εντείνει την παρουσία του και θα βρεθεί στις κεντρικές εκδηλώσεις των υποψηφίων, σε µια προσπάθεια να δείξει ότι οι κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήµους αποτελούν κεντρικό στοίχηµα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο λόγω της παράλληλης διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Αλλωστε στην Κουµουνδούρου πιστεύουν ότι µια καλή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αυτοδιοικητικής αναµέτρησης, κατά την οποία θα δοκιµαστεί και το σύστηµα της απλής αναλογικής, θα βοηθήσει και στην αναµέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο.

Συνέρχεται αύριο η ΠΓ

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το επόµενο διάστηµα στην Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος, η οποία συνέρχεται αύριο (Τρίτη) για να προετοιµάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πιθανότατα την ερχόµενη Κυριακή. Το όργανο θα εγκρίνει τις 15 πρώτες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα συζητήσει και για την κεντροαριστερή του διεύρυνση συγχρόνως µε νέα ανοίγµατα της παράταξης προς τα αριστερά, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινώσει µε τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο γραµµατέας του κόµµατος, Πάνος Σκουρλέτης.

Το Μαξίµου αναµένει µε ενδιαφέρον σήµερα την παρουσίαση κειµένου υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου µέσα από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Γέφυρα». Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αποτελεί µια θετική προσπάθεια στήριξης στην κατεύθυνση της συγκρότησης µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας, µε κεντρικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το Μαξίµου πιστεύει ότι στελέχη της δηµοκρατικής παράταξης που θέλουν να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση έχουν υποστεί ασφυκτικές πιέσεις από το ΚΙΝΑΛ να µη συµµετάσχουν, στο πλαίσιο του «πολέµου» που κήρυξε η Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως µετά την υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα.

Ωστόσο, η «Γέφυρα» απευθύνεται στο Κίνηµα Αλλαγής, τονίζοντας ότι επείγει η διαµόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου και το καλεί να εγκαταλείψει τη ρητορική του για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπογράφοντες το κείµενο στήριξης αναφέρουν, µεταξύ άλλων: «Η πεισµατική εµµονή στον φιλελευθερισµό παράγει ακραίες ανισότητες, ανεργία, ανασφάλεια και διάβρωση του κοινωνικού κράτους, που δίνουν χώρο στην ακροδεξιά δηµαγωγία».

Αλέξης ΤσίπραςΝάσος Ηλιόπουλος