Πολιτική|08.12.2022 05:15

ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργηθεί το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ μετά τις εκλογές – Κλιμακώνει τα πυρά της η αξιωματική αντιπολίτευση

Βούλα Κεχαγιά

Νομοσχέδιο συγκάλυψης και συσκότισης της αλήθειας χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοθέτημα που ψηφίζει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία με την επίφαση-όπως λέει- της θεσμικής θωράκισης των παρακολουθήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως όχι μόνο θα καταψηφίσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο αυτό αλλά και θα το καταργήσει στο σύνολό του μετά τις εκλογές με την δέσμευση πως θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και διαφάνειας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από θεσμικές κινήσεις έχει ζητήσει την πλήρη και ταχύτερη διαλεύκανση του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας (που θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή) κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις του ζήτησε με επιστολή που επέδωσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο να ενημερωθεί με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα στοιχεία που αφορούν τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή και αφορούν εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί επίσκεψή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο από τον οποίο και ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ που συνιστούν αντιδημοκρατική εκτροπή. 

Κατά την Κουμουνδούρου αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει παίξει κρυφτό επί ενάμιση μήνα αρνούμενος να παρουσιαστεί στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα εμφανιστεί αναγκαστικά σήμερα για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης, συρόμενος επί της ουσίας ως ένοχος για τις υποκλοπές.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζουν πως αφού ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έρχεται στη Βουλή ως απολογούμενος για το σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει τον πυρήνα της Δημοκρατία και θέτει σε διακινδύνευση της ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας. Προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός έρχεται στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης με την επισήμανση πως η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της δεν έχουν διαψεύσει καμία από τις σοκαριστικές αποκαλύψεις του Τύπου, την ώρα που ούτε τα ίδια τα θύματα των παρακολουθήσεων δεν έχουν τολμήσει να προσφύγουν νομικά κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις.

Στην Κουμουνδούρου λένε για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης πως παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση  μετά την παρέλευση τριετίας χωρίς να προβλέπεται αναδρομική ισχύς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές κανένας δεν θα μπορεί να μάθει τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Συγχρόνως το εν λόγω νομοθέτημα αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης για όσους έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτεραία από την 31η Μαρτίου του 2021 κατάσταση, όταν δηλαδή οι κ.κ. Πικραμμένος και Τσιάρας έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαίρεσε το δικαίωμα στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους. 

κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις