Πολιτική|08.12.2022 14:18

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος

Newsroom

Να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν παρακολουθούσε υπουργούς του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ τον κάλεσε να δεσμευθεί ότι αν αποδειχθεί ότι λέει ψέματα για το ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να παραιτηθεί

«Θέλω απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τον κ Χατζηδάκη, όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αν η απάντηση είναι όχι και αποδειχθεί ότι λέτε ψέματά σας το λέω προκαταβολικά, θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Ούτε μια μέρα δεν θα καθίσετε στη θέση σας αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία», σημείωσε.

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δεν θα παίζουμε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε επίσης: «Αν είναι όλα ψέματα και κατασκευές το κρίσιμο ερώτημα που σας απηύθυνα είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα».

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «μετά από 40 μέρες κρυφτό εμφανίζετε τον εαυτό σας ως θύμα. Αντί να δώσετε απαντήσεις παρουσιάζεστε ως θύμα».

«Γιατί δεν έχετε μηνύσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις αφού είναι συκοφάντες; Έστω αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται διαρκώς στοιχεία. Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε κιόλας ότι αν φέρουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. Και ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή», ανέφερε γοα τις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς τον κ. Βαξεβάνη και τον κάλεσε να συνδράμει στο έργο της έρευνας:

«Αν όλοι είναι συκοφάντες και είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι κράτησαν το στόμα τους κλειστό στην Εξεταστική. Αν είστε αθώος συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ. Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό. Ψηφίστε μία τροπολογία που να επαναφέρει την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στα θύματα παρακολούθησης σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια», τόνισε.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ: «Χθες ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Την επικροτείτε αυτήν την κίνηση ή θα κρυφτείτε πίσω από το απόρρητο; Γιατί διαβάζω διαρροές από χθες ότι εκτροπή θα αποτελεί όχι το να κρύψετε την αλήθεια αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θέλετε να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι;»

Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί η παρακολούθηση υπουργών της κυβέρνησης και αξιωματικών του στρατού:  «Δεσμεύεστε ότι είναι ψευδή ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Περιμένω μία ξεκάθαρη απάντηση. Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Εμείς δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας, λειτουργήσαμε θεσμικά, δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ να παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο;», αναρωτήθηκε και συνέχισε:

«Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος, δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε μία μέρα».

Τι είπε για το νομοσχέδιο

«Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά; Δεν έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση. Το νομοσχέδιο που φέρνετε, που έχει αποδομηθεί πλήρως, από επιστήμονες, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές, έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία θεσμική εκτροπή», σημείωσε.

«Έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα κακουργήματα από τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Καμία ασάφεια δεν σας οδήγησε να παρακολουθήσετε τους κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας και για αυτό δεν μας τον είπατε ποτέ. Επιτρέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα ; Φυσικά όχι, συνεπάγεται ποινές κάθειρξης».

Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων

Στις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ποινικό Κώδικα απάντησε ως εξής: «Αφήστε την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα. Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα. Γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ΠΚ; Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. Πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα. Το πρόβλημα είναι η τροπολογία σας για να κρύψετε την παρακολούθηση Κουκάκη. Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει την ενοχή σας. Θελήσατε να τυφλώσετε την ΑΔΑΕ».

Ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Η άθλια πολιτική σας που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο στους ισχυρούς, είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους. Όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη».

ΕΥΠΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις