Πολιτική|09.12.2022 15:51

Καταγγελία Ραγκούση: Ο Δεμίρης μας είπε ότι για την εξαγωγή παράνομων λογισμικών απαιτείται υπογραφή της ΕΥΠ

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Υπάρχει λοιπόν πολύ σοβαρό ερώτημα που απευθύνουμε προς τον υπουργό Εξωτερικών προσωπικά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ευρύτερα της κυβέρνησης: Για να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών πέρυσι αυτές τις άδειες στην Intellexa είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, ναι ή όχι;», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και κάλεσε τον Νίκο Δένδια να απαντήσει ανοικτά. 

«Οφείλει σήμερα κιόλας ο κ. Δένδιας να δώσει στη δημοσιότητα την απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα. Και αυτό το ερώτημα είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρό, γιατί δεν προκύπτει μόνο από αυτά που εμείς εδώ σήμερα διατυπώνουμε, αλλά σχετίζεται - και αυτό το υπογραμμίζω, για να του δώσω ιδιαίτερη σημασία - με την κατάθεση που έχει δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο νυν διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Δεμίρης, ο οποίος έχει καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ότι, για να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών άδεια για την εξαγωγή τέτοιων λογισμικών σαν αυτά που εμπορεύεται η Intellexa, το Predator πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι ένορκη κατάθεση Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση εξάγεται το συμπέρασμα πως «ή το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε αυτές τις άδειες στην Intellexa, χωρίς να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, που ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και νυν Διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Δεμίρης - το υπογραμμίζω - πριν πάει στην ΕΥΠ ήταν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λοιπόν δήλωσε ότι είναι απαραίτητη αυτή η σύμφωνη γνώμη, δεν ζήτησε λοιπόν το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη σύμφωνη γνώμη, ή τη ζήτησε και την πήρε. Άρα πρέπει να το δηλώσει ο κ. Δένδιας αυτό ή ενώ τη ζήτησε την πήρε, ο κ. Δεμίρης είπε ψέματα στην Εξεταστική, ότι δεν υπάρχει τέτοια έγκριση στην ΕΥΠ ή ακόμη κι αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση για το αν εμπίπτει στα άλλου αντικειμένου κακουργήματα που είναι φανερό ότι έχουν διαπραχθεί σ΄όλη αυτήν εδώ την υπόθεση, δηλαδή της καταστροφής υλικού, μήπως έχουμε να κάνουμε με καταστροφή εγγράφων μέσα στην ΕΥΠ». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραPredatorΘεμιστοκλής ΔεμίρηςΕΥΠΓιάννης Ραγκούσηςπαρακολουθήσεις