Πολιτική|25.02.2019 19:27

Κόντρα Νίκου Βούτση με τον Ανδρέα Λοβέρδο για το Ίδρυμα της Βουλής

Κατερίνα Τζαβάρα

Απρόσμενα ανέβηκαν οι τόνοι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, πριν από λίγη ώρα όπου συζητείτο η πρόταση του Προέδρου της Βουλής «Οργανισμός του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος της ΔΗΣΥ διατύπωσε ενστάσεις επισημαίνοντας ότι υπάρχει θέμα τόσο με την αλλαγή αρμοδιοτήτων του ΔΣ του Ιδρύματος όσο και με το γιατί δεν ερωτήθηκαν τα μέλη Διοικητικού αυτού Συμβουλίου, που είναι όπως χαρακτηριστικά είπε πρώην Πρόεδροι της Βουλής και πρώην πρωθυπουργοί.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έλαβε αρχικά το λόγο για να πει ότι «επί δύο μέρες την προηγούμενη εβδομάδα συζητείτο το θέμα στην Επιτροπή Κανονισμού και δεν ηγέρθη ζήτημα για το ΔΣ του Ιδρύματος». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έφθασαν κάποιες παρατηρήσεις από πρώην προέδρους αλλά τόνισε πως είναι «απολίτικη και επικίνδυνη για τη Βουλή η ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα πράγματα». Επεσήμανε ότι  είναι αναγκαίο ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη λειτουργία του Ιδρύματος και επίσης πως δεν έχει προκύψει κανένα θέμα σε επίπεδο λειτουργίας, οργανογράμματος αλλά ούτε και δημόσιας παρουσίας του Ιδρύματος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε κάνοντας συγκρίσεις της σημερινής προεδρίας της Βουλής με την περίοδο Κακλαμάνη για την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι είχε γίνει σημαντικό έργο και μόλις 100 προσλήψεις ενώ τα τελευταία τριάμισι χρόνια στη Βουλή, «πληροφορείτε» πως οι προσλήψεις φθάνουν τις 400. Ο κ. Βούτσης που καθόταν στα έδρανα, φώναζε «Είστε ψεύτης» και «είστε θρασύς».

«Να είστε πρόεδρος όλων των Ελλήνων βουλευτών και όχι πρόεδρος του κόμματός σας», ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο βήμα για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις όπως είπε και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ζητώντας συγγνώμη για την ένταση που είχε προηγηθεί.

Ο κ. Βούτσης ξεκίνησε την παρέμβασή του εξηγώντας ότι με βάση τις αλλαγές όσον αφορά στο Ίδρυμα «για πρώτη φορά ορίζονται ρητώς οι αρμοδιότητες του ΔΣ του Ιδρύματος. Δεν του αφαιρούνται αρμοδιότητες»… Αναφορικά με τις κατηγορίες για νέες προσλήψεις διευκρίνισε επίσης ότι «είναι άλλο το οργανόγραμμα και άλλο ο βαθμός πλήρωσής του» και πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε οργανόγραμμα επί της εξαιρετικής εποχής για την οποία ακούσαμε προηγουμένως μία ρητορική. Τώρα και με βάση τις διευθύνσεις και τα τμήματα ενός πολυσχιδούς οργανισμού προβλέπονται στο οργανόγραμμα 55 θέσεις. Τώρα τίθεται οροφή ενώ πρώτα μπορούσαν να γίνουν όσες προσλήψεις να ήταν. Τι σχέση έχει αυτό που είναι εκσυγχρονιστικό και τακτοποιεί μία κατάσταση με νέες προσλήψεις και τον ορυμαγδό που προσπαθείτε να σηκώσετε γύρω από το ζήτημα;», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια όπως είπε «αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί την ύπαρξη του Ιδρύματος και αυτούς οι οποίοι το στήριξαν» κι έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του Ιδρύματος της Βουλής και τη συνεισφορά του στο να γίνει πράξη η εξωστρέφεια της Βουλής των Ελλήνων.

Επειδή είχε προκληθεί απάντησε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στην αφίσα για την έκθεση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και αφορά στο Ρήγα Φεραίο και «δεν θα μπορούσε να υπάρχει». Όπως τόνισε «η έκθεση αφορά  όλες τις στιγμές που ενέπνευσαν νέους και με αυτή την έννοια όταν οι επιμελητές της έκθεσης φθάνουν στον αντιδικτατορικό αγώνα κάνουν μία αναφορά και στη δράση της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος». Και πρόσθεσε: «Εξανέστην προηγουμένως κι αυτό γιατί δεν είναι σωστό όταν μας έχει μείνει ένα κατάλοιπο να ερχόμαστε εδώ και να μιλάμε επ’ αυτού»…  κάνοντας λόγο για άδικη κριτική.

«Δεν έφυγε κανείς αλλά πετύχαμε κάτι, να δουλεύουν όλοι, να μην είναι εξαφανισμένοι σε γραφεία εντός και εκτός Βουλής και να έχουμε άριστη σχέση με το Σύλλογο Εργαζομένων», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε: «δεν πρέπει να αφήνουμε να βάλλεται το πολιτικό σύστημα σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή των σχέσεών του με την κοινωνία». Υπογράμμισε δε πως ό, τι έχει γίνει και ό,τι γίνεται θα εξακολουθήσει να γίνεται «με διαφάνεια με ευρείες συναινέσεις»…

Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος επανήλθε, ακόμη  κι αν δεν προβλεπόταν δευτερολογία και η κόντρα συνεχίστηκε…

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ανδρέας ΛοβέρδοςΝίκος ΒούτσηςΒουλή