Πολιτική|10.12.2022 19:49

Μαζικές παραιτήσεις από μέλη της ΜΚΟ του «εγκεφάλου» του κυκλώματος διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Ανάμεσά τους και ο Αβραμόπουλος

Newsroom

Μαζικές παραιτήσεις επίτιμων μελών της ΜΚΟ Fight Impunity της οποίας ιδρυτής είναι ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι καταγράφονται από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε ότι φέρεται να είναι ένας εκ των συλληφθέντων για το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ. Μάλιστα, βελγικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή ως τον εγκέφαλο του κυκλώματος. 

Ανάμεσα στα μέλη που παραιτήθηκαν και ο Αβραμόπουλος

Ένα από τα μέλη αυτά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, ο οποίος είχε την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στο ΔΣ της ΜΚΟ, ο οποίος παραιτήθηκε για θέματα αρχής χθες το βράδυ, αφότου έγινε γνωστή η υπόθεση.

Επίτιμο μέλος στο ΔΣ της ΜΚΟ ήταν και η Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία επίσης παραιτήθηκε, όπως και άλλες προσωπικότητες της Ευρώπης και αυτή χθες βράδυ.

Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

Τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) δείχνουν ως «αρχηγό» του κυκλώματος οι αρχές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα βελγικών ΜΜΕ. Εντωμεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κατάρ.

Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

Όπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunite et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΔημήτρης ΑβραμόπουλοςΕύα ΚαϊλήΜΚΟQatar GateΚατάρ