Πολιτική|13.12.2022 21:12

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Στην Ολομέλεια Μητσοτάκης και Τσίπρας - Το Σάββατο η ονομαστική ψηφοφορία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.  

O εισηγητής της πλειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης αφού δήλωσε τη λύπη του για τον θάνατο του 16 χρονου που πέθανε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αναφέρθηκε στα σημεία του Προϋπολογισμού. Όπως είπε, πρωτοφανείς κρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα που κλονίζουν πολιτικές κρατών και ταράζουν παγιωμένο τρόπο ζωής, ωστόσο, «η οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές την τελευταία 3ετια, φτάνοντας 1 θέση κάτω από επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί εθνικό στόχο για εκτόξευση προοπτικών της». Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια ρωμαλέα και ποιοτικά διαφορετική ελληνική οικονομία στην οποία οι ξένες επενδύσεις ξεπερνούν πια τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Και το σχετικό δείκτη του Εκόνομιστ να καταγράφει άλμα 16 θέσεων για την χώρα μας στο επιχειρηματικό περιβάλλον». Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει εμμονικά πιστή στην μηδενιστική κριτική, στους οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς, στην ανέξοδη πλειοδοσία παροχών.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τόνισε ότι «μετά τη θλιβερή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όχι απλώς δεν μπόρεσε να απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή. Μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία». 

Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό σημείωσε ότι «στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη. Αυτή η συνθήκη αποτυπώνεται σε σειρά στοιχείων που δίνει η Eurostat: 

  • Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης στην ΕΕ εδώ και τέσσερις εβδομάδες. 
  • Πρώτη στην τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδόν όλο το 2022. 
  • Πρώτη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το α’ εξάμηνο του 2022. 
  • Και μετά τις επιδοτήσεις η Ελλάδα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ενέργεια σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπροϋπολογισμόςΒουλήολομέλεια