Πολιτική|14.12.2022 06:15

Ακόμα και εκλογές τον Ιανουάριο «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Αυξημένες πιθανότητες στην προοπτική επίσπευσης των εκλογών από τον πρωθυπουργό δίνει πλέον η Κουμουνδούρου. Ζυγίζοντας τα δεδομένα και την ασφυκτική πίεση που υφίσταται ο κ. Μητσοτάκης από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, μαζί με στοιχεία πλέον, για τις υποκλοπές η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά πως ο πρωθυπουργός μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο της εκλογικής διαδικασίας ακόμη και για να στηθούν κάλπες τον Ιανουάριο.

Το είπε με σαφέστατο τρόπο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας εκτιμώντας πως ο κ. Μητσοτάκης “έχει σοβαρό θέμα” και μάλιστα εάν δεν διασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον. “Αλλιώς θα το βάλει στα πόδια όπως την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγχρόνως όμως ανέφερε και αυτό έχει τη σημασία του ότι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή την Κυριακή, η Βουλή ενδεχομένως και να μην ανοίξει και πάλι μετά τις γιορτές γιατί ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει προκηρύξει εκλογές, προφανώς υπό το βάρος της πίεσης που τού ασκείται από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Υπ’ αυτήν την έννοια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει και διερευνά όλα τα δεδομένα και δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα να δώσει στη δημοσιότητα τον βασικό κορμό των υποψηφίων του για τις εθνικές εκλογές. “Θεωρώ πολύ πιθανό να μην ξανανοίξει η Βουλή μετά τον προϋπολογισμό και να πάμε αμέσως σε εκλογές” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγχρόνως, στην ίδια συνέντευξη προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία (εφόσον δεν οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε εκλογές) να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όταν ρωτήθηκε σχετικά αλλά σε ερώτηση που συσχέτιζε την πρόταση δυσπιστίας με το σκάνδαλο των υποκλοπών απάντησε πως “αν καταθέσω πρόταση μομφής, που δεν το αποκλείω, δεν θα διαλευκάνω το σκάνδαλο” υπονοώντας ότι μία τέτοια κίνηση που προβλέπεται από την κοινοβουλευτική λειτουργία θα γίνει για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταφέρει να διαλευκάνει κι άλλες πτυχές του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε για την Εύα Καϊλή πως παρότι το ΠΑΣΟΚ έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, διακήρυττε ότι ο φυσικός χώρος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου-και ήταν εκ φύσεως αντιδεξιός- είναι να συνεργάζεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ανδρουλάκη σχολίασε πως αν και έβλεπε τη συνολική στάση της ευρωβουλευτού δεν είχε τη δυνατότητα να πάρει τις δέουσες πολιτικές αποφάσεις για να περιφρουρήσει τον χώρο του.

πρόταση δυσπιστίαςειδήσεις τώραεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑ