Πολιτική|14.12.2022 07:24

Υπόθεση Καϊλή: Κορυφή του παγόβουνου οι αποκαλύψεις - Οι προτάσεις Ανδρουλάκη με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Είναι η ώρα της δράσης». Με αυτή την φράση ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το σύνθημα για αλλαγές σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή την υπόθεση της Εύας Καϊλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που προφανώς θέλει να δείξει πως επιθυμεί να κοιτάξει μπροστά έκανε επίσης δύο προτάσεις: η μια μάλιστα έχει και… ελληνικά χαρακτηριστικά, ήτοι μια επιτροπή Πόθεν έσχες του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, πρότεινε: 

  1. Να απαγορεύεται σε κάθε Ευρωπαίο αξιωματούχο να γίνεται λομπίστας μετά το πέρας της θητείας του. Στόχος του Ν. Ανδρουλάκη είναι να μην υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τις γνωριμίες που δημιούργησαν την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτές, με την ψήφο των πολιτών των χωρών από τις οποίες προέρχονται.  
  2. Και δεύτερον, όπως είπε, «φτιάξαμε την ειδική υπηρεσία ελέγχου των κινητών ευρωβουλευτών και συνεργατών από κακόβουλα λογισμικά για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, αύριο το πρωί κιόλας να συγκροτήσουμε ένα ειδικό όργανο εξονυχιστικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωβουλευτών και πως αυτά αποκτήθηκαν». Μολονότι το ελληνικό… παράδειγμα δεν αποτελεί και το «καλύτερο», στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές και ο έλεγχος θα είναι σε βάθος προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «Καϊλή». 

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Συγχαρητήρια στις βέλγικες αρχές, που αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο, σε αντίθεση με άλλους που συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα». Παράλληλα, στην τοποθέτησή του «έδειξε» ένα κρίσιμο ζήτημα, που αποτελεί έναν προβληματισμό για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Κανείς, είπε, δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε καθεστώς ανυποληψίας την ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Στις Βρυξέλλες είναι διάχυτος ο προβληματισμός για νέα άνοδο των ευρωσκεπικιστών με αφορμή την υπόθεση χρηματισμού της Εύας Καϊλή και των άλλων στελεχών του ευρωκοινοβουλίου. Συνεπώς, προσέθεσε, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Έχουμε χρέος να είμαστε οι θεματοφύλακες της διαφάνειας και της δημοκρατίας και όχι παραδείγματα προς αποφυγή» ενώ θύμισε στους συναδέλφους του ότι η κυρία Καϊλή εκδιώχθηκε άμεσα από το ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια από την ομάδα των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών

Σε κάθε περίπτωση, όπως πολλοί παραδέχονται, ακόμα βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, εξου κιόλας ο Ν. Ανδρουλάκης έδωσε το σύνθημα: «Δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο αλλά οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας»… 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύα Καϊλήειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκης