Πολιτική|15.12.2022 22:00

Qatar Gate: Το έγγραφο που «προδίδει» την Εύα Καϊλή - Η έρευνα των ελληνικών Αρχών και οι αποκαλύψεις των Ιταλών δημοσιογράφων

Newsroom

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το Qatar Gate και τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο χρηματισμού που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν ήταν μέλος στην επιτροπή που ψήφισε

Η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που πλέον βρίσκεται στα χέρια των βελγικών Αρχών ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν συμμετείχε η ίδια, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσίασε το MEGA για το Qatar Gate. Η ψηφοφορία ήταν για την επιτροπή Libe στην οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος.

Μάλιστα, η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου την ίδια περίοδο όταν έκανε τη διαβόητη δήλωση ότι το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Όπως μετέδωσε ο σταθμός, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της κ. Καϊλή και, μάλιστα, επισημαίνουν πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή.

Στο τέλος της διαδικασίας υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν της Εύας Καϊλή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προκειμένου να μην εκτεθούν δήλωσαν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία τελικά απέσυρε τη δική της ψήφο.

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή, όμως, θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν  και στις 22 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να ζητήσει την αποφυλάκιση της.

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα, όπως αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο. Φέρεται να ομολόγησε ενώπιον, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλες, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

«Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» αναφέρει η la republica. Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την σύντροφό του ενώ ήταν ποταμός για την σχέση του με τον Παντζέρι, που θεωρείται «εγκέφαλος» του Qatar Gate.

Σύμφωνα με τη La Repubblica ο Τζιόρτζι δήλωσε ανακουφισμένος στους αστυνομικούς που έβγαλε αυτό το βάρος από τη συνείδησή του. Όπως φέρεται να τους είπε, ήταν ένας απλός άνθρωπος που βρέθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο Αν και ο Τζιόρτζι δήλωσε πως ήταν ο διαχειριστής των χρημάτων του διεθνούς κυκλώματος του οποίου είναι μέλος.  κατά το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, όταν ρωτήθηκε για το αν γνωρίζει τους παραλήπτες των χρημάτων από τον Παντζέρι, είπε ότι δεν γνωρίζει κάποιον.

Ο 35χρονος Ιταλός φέρεται να εμπλέκει στο σκάνδαλο διαφθοράς δυο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Έρευνα στην Ελλάδα από την Οικονομική Εισαγγελία

Εντωμεταξύ η Οικονομική Εισαγγελία στην Ελλάδα  διέταξε έρευνα για την υπόθεση της Εύας Καϊλή προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εφόσον δεν διώκεται για τα ίδια πραγματικά περιστατικά στο Βέλγιο.

Άμεσα, θα ζητηθεί από τις βελγικές δικαστικές Αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή καθώς και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας.

Τι αποκαλύπτουν ξένοι δημοσιογράφοι για τη «στρατηγική» της Εύας Καϊλή

Στο σκάνδαλο χρηματισμού στο Ευρωκοινοβούλιο και στην φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatar Gate αναφέρθηκε ο διάσημος Ιταλός παρουσιαστής ειδήσεων Τζιουζέπε Μπρίντιζι μιλώντας στο OPEN και την Ευλαμπία Ρέβη.

«Στην Ιταλία υπάρχει πολλή προσοχή, λίγη έκπληξη, πολλή προσοχή και κυρίως σε πολλά μέρη ο φόβος ότι αυτό το σκάνδαλο μπορεί να απειλήσει την αξιοπιστία της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ως προς το κλίμα που επικρατεί για το Qatar Gate στην γειτονική μας χώρα.

Αναφορικά με τον ρόλο του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, ο ίδιος  επεσήμανε: «Ο ρόλος του Τζιόρτζι μένει να γίνει κατανοητός γιατί πιθανότατα ήταν γραμματέας αρκετών ευρωβουλευτών, ενδεχομένως ήταν σημαντικός ενδιάμεσος, αλλά οι ευθύνες του αυτή τη στιγμή της έρευνας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί».  

Μία άλλη διάσταση για την στάση που θα κρατήσει η Εύα Καϊλή έδωσε, παράλληλα, ο ανταποκριτής της Mediaset στις Βρυξέλλες, Λεονάρντο Πανέττα, υπογραμμίζοντας ότι: «Πιθανόν η Εύα Καιλή, βλέποντας κι αυτή τον ρόλο της, να θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να θελήσει να αποβάλει τις ευθύνες της. Η Εύα Καϊλή είναι η σύντροφος του Τζιόρτζι και ας πούμε μέχρι σήμερα οι δυο τους δεν είχαν καμία επαγγελματική σχέση, είχαν σχέση ιδιωτικής ζωής, οπότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον να καταλάβουμε πώς θα αλλάξουν οι θέσεις όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν συλληφθεί. 

Κατά τον Λεονάρντο Πανέτα το μόνο που μπορεί να κάνει o Φραντζέσκο Τζιόρτζι είναι να χτίσει μία αμυντική θέση υπεράσπισης. «Ο Τζιόρτζι είναι ένας πολύ λαμπερός άνθρωπος, πολύ έξυπνος, πολύ ικανός, επομένως είναι σίγουρα ένα άτομο που εκτιμήθηκε πολύ από το Ευρωπαϊκό. Δεν είναι δυνατόν να πει ότι δεν ήξερα τον Παντζέρι ή δεν ήξερα τι έκανε και ο Παντζέρι», είπε χαρακτηριστικά.  

Με απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, που εμφανίζεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος θα παραμείνουν στη φυλακή για έναν ακόμα μήνα . 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοειδήσεις τώρασκάνδαλοQatar GateΚατάρΕύα Καϊλή