Πολιτική|26.02.2019 09:09

Μια «Γέφυρα» ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις

Βούλα Κεχαγιά

Τα θεμέλια της «Γέφυρας» που θα επιδιώξει να συνδέσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν χθες μέσα από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συμπόρευση σε μια συμπαγή προοδευτική συμμαχία. Η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι επείγει η διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου «ο οποίος θα φράξει τον δρόμο στο δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ και, συγχρόνως, θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Ως εκ τούτου, η χθεσινή πρεμιέρα της «Γέφυρας» προσέλκυσε την παρουσία πολλών υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και μεμονωμένων στελεχών του λεγόμενου προοδευτικού χώρου που θεωρούν ότι απαιτείται η υπέρβαση για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος παράγει ακραίες ανισότητες. Ομως, την παράσταση -τουλάχιστον σε χειροκροτήματα- έκλεψε, αν και απών, ο συνυπογράφων το κείμενο της «Πρωτοβουλίας» δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς η συμμετοχή του στη «Γέφυρα» ακυρώνει τα σενάρια που εμφάνιζαν ως έμμεση στήριξή του στη ΝΔ τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Καλυψώς Γούλα στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Επίσης, συζητήσεις προκάλεσε και η παρουσία στην εκδήλωση της αποπεμφθείσας από το Κίνημα Αλλαγής, πρώην ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου, η οποία, σχολιάζοντας τη διαγραφή της, έλεγε πως «δεν με νοιάζει τι λένε, με κατηγορούν για πράγματα στα οποία δεν είχα καμία συμμετοχή».

H συμμετοχή του Γιάννη Μπουτάρη ακυρώνει τα σενάρια περί στήριξης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι Νίκος Βούτσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Μυρσίνη Ζορμπά, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σπύρος Δανέλλης, Θεανώ Φωτίου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, όπως και τριμελής επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μήνυμα υποστήριξης στην εκδήλωση έστειλε και ο Νίκος Παππάς από τη Βαρκελώνη.

Τους στόχους της «Γέφυρας» παρουσίασαν ο Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής ΚοινωνιολογίαςLSE, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Μαρία Ρεπούση και η πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΓΣΕΕ Φωτεινή Σιάνου. Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, διαβάστηκε μήνυμα του Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος για οικογενειακούς λόγους παρέμεινε στη Σουηδία και δεν μπορούσε να είναι παρών, και στο οποίο αναφέρεται ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν διαιρεμένες».

Τους στόχους της «Γέφυρας» παρουσίασαν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μουζέλης, Μαρία Ρεπούση, Κωστής Παπαϊωάννου, Χρήστος Μαχαίρας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Φωτεινή Σιάνου και Νίκος Μπίστης

«Ισχυρός προοδευτικός πόλος»

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Παναγιώτης Παναγιώτου είπε ότι «θέλουμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος, όχι όμως να λεηλατήσουμε κανέναν χώρο». Ακολούθως, ο Νίκος Μουζέλης ανέφερε ότι η προσπάθεια της «Γέφυρας» δεν θα σταματήσει με τις εκλογές και σχολίασε πως το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει στροφή προς τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως στις Πρέσπες. Επίσης, ο Αντώνης Λιάκος ανέφερε ότι η Πρωτοβουλία «είναι η αρχή μιας σύνθετης διαδικασίας που δεν περιορίζεται στις εκλογές», επιμένοντας στην αναγκαιότητα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου. Η Μαρία Ρεπούση, με τη σειρά της, είπε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, που «δεν είναι π.χ. κάποια στραβοπατήματα των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά οι Πρέσπες».

Ο Νίκος Μπίστης, επίσης, σχολίασε πως «δεν είναι καιροί για κεντρώους, αλλά για λογικούς αριστερούς». Ακολούθως, ο Κωστής Παπαϊωάννου παρατήρησε πως συντελείται μια ελληνική ορμπανοποίηση της παράταξης της ΝΔ, που σύρεται από τη δική της ακροδεξιά, ενώ η Φωτεινή Σιάνου είπε: «Εχω μια μεγάλη απορία με τη γραμμή της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα μου φαίνεται σαν συναισθηματικό παράπονο»

γέφυραΓιάννης Μπουτάρης