Πολιτική|16.12.2022 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Κομβική υπεροχή Τσίπρα και τάση για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δείχνουν οι νέες μετρήσεις

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Για τις αυξημένες πιθανότητες να συγκροτηθεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχοντας στην προσύνοδο του PES. Την ίδια ώρα οι τάσεις της εταιρείας MRB επιβεβαίωναν πως το 48,6% των πολιτών θεωρούν πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση και μπορούν  να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε την στήριξη των ευρωσοσιαλιστών στην προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο αναφέροντας πως αφορά μία μάχη όχι μόνο για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά γενικότερα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την MRB το 41,7% επιθυμεί μονοκομματικές κυβερνήσεις. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως για πρώτη φορά στην προτίμηση των πολιτών υπερέχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και μάλιστα με διαφορά 7%. Στις τάσεις του Ιουνίου οι μονοκομματικές κυβερνήσεις λάμβαναν 44,4% και οι κυβερνήσεις συνεργασίας 44,2%. Επιπλέον τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η στρατηγική Μητσοτάκη περί «αυτοδυναμίας» δεν ικανοποιεί τους ερωτώμενους καθώς το 50,9% των πολιτών θεωρεί ότι εάν στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για να προκύψει κυβερνητικό σχήμα.

Αξιοσημείωτο είναι και το εύρημα που δείχνει πως μεταξύ όσων επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας οι περισσότεροι επιθυμούν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ποσοστό 28,9% έναντι 25,2% που επιθυμεί η κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα που δεν περιλαμβάνει το Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή σ’ αυτό στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πλειοψηφικό το ποσοστό υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, έναντι του 25,2% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. 

Από την Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το ιστορικό χαμηλό στις μετρήσεις της MRB 5,4% ως προς τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Το ποσοστό αυτό τον Ιούνιο ήταν 7,2% και πέρυσι τον Δεκέμβριο 10,1%, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σ’ έναν χρόνο η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε κατά 5 μονάδες.

Από την ανάλυση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως το σύνθημά του «Δικαιοσύνη παντού» δίνει προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη που θέλει και η πλειοψηφία με 35,6% έναντι του συνθήματος περί «Σταθερότητας» της ΝΔ που λαμβάνει 32,8%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει της ΝΔ στην στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6% , όπως επίσης και στην στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων με το συντριπτικό 29,1% έναντι 18,7% και θεωρείται κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα με 25,5% έναντι 23,1%.

Η υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα της καθημερινότητας των νοικοκυριών, της χρηστής διαχείρισης αλλά και της εμπιστοσύνης σε θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας αποτυπώνεται στο ερώτημα «Σε ποιον θα εμπιστευόμασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας». Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κ. Μητσοτάκη με 26,5% έναντι 24,2%. Συγχρόνως υπερέχει του πρωθυπουργού στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, διαφάνειας , ευπαθών ομάδων και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πολίτες σε ποσοστό 77,5% κρίνουν πολυ και αρκετά σοβαρό το ζήτημα των υποκλοπών και μάλιστα το ίδιο πιστεύει και το 69,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε χθες αίτημα  για να δοθούν τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των εταιρειών που σχετίζονται με τις υποκλοπές για να έχει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές που σχετίζονται με το Predator.

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023εκλογέςειδήσεις τώρα