Πολιτική|26.02.2019 09:26

ΚΙΝΑΛ: «Στη... γέφυρα των στεναγμών η κυβέρνηση»

Φώφη Γιωτάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στη... μάχη της Κρήτης είναι αυτές τις μέρες η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το Κίνημα Αλλαγής προσβλέπει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

Στο άλλοτε «πράσινο» νησί, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε επί δεκαετίες ισχυρές δυνάμεις, η Χαριλάου Τρικούπη «επιστρέφει» με την πρόβλεψη ότι η απογοήτευση και η δυσφορία των προοδευτικών ψηφοφόρων για την κυβέρνηση είναι πλέον δεδομένες και ότι είναι στα χέρια του ΚΙΝΑΛ να πείσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να «γυρίσουν στο σπίτι τους».

Η Φώφη Γεννηματά κάθε άλλο παρά τυχαία αποφάσισε, άλλωστε, να «κατέβει» -μετά τη χθεσινή ομιλία της στην Θεσσαλονίκη- στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, όπου θα μιλήσει την Παρασκευή το βράδυ. Ο λόγος είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα γκάλοπ στην Κρήτη δείχνουν σημαντικές «ανατροπές» στο πολιτικό κλίμα, που επιτρέπουν στο ΚΙΝΑΛ να βάλει ψηλότερα τον εκλογικό πήχη για το αποτέλεσμα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την «επιχείρηση λεηλασίας του χώρου» και υποστήριξε για το κυβερνών κόμμα: «Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Πρόκειται για έναν πολιτικό και ιδεολογικό αχταρμά που «χτυπάει» τον ελληνικό λαό και διαλύει τη χώρα. Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν τώρα γέφυρα για την Κεντροαριστερά. Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα, που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής. Ομως, ό,τι και να κάνει η κυβέρνησή του, πλησιάζει το τέλος της και έρχεται η ώρα της κρίσης».

Υποψήφιος στην Αχαΐα

Ο Γιώργος Παπανδρέου, εν τω μεταξύ, αιφνιδίασε χθες ανακοινώνοντας ότι κατεβαίνει στην Αχαΐα με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ – και αυτό γιατί η υποψηφιότητά του αποτελεί εδώ και μήνες ένα μικρό «θρίλερ» εντός του ΚΙΝΑΛ, λόγω της καθυστέρησης της σχετικής ανακοίνωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, έβαλε φρένο στα σενάρια συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους εν όψει εκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο σοσιαλιστικός χώρος χρειάζεται αυτονομία. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι είναι ένας συντηρητικός χώρος, που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κομμάτι, ενώ για τους κ. Μωραΐτη και Τόλκα δήλωσε πως αν τον ρωτούσαν για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, θα τους έλεγε πως είναι λάθος. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τις φήμες ότι του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι θίγεται μόνο που ακούει ότι του έγινε πρόταση, γιατί ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ τις θέσεις του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, ωστόσο, το ότι ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά τις εκλογές, τις οποίες, όπως προέβλεψε, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει».

«Αυτοκριτική»

«Ας αξιολογήσει τα λάθη του, ας κάνει την αυτοκριτική του γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό, είχε προσωπική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Καμμένο, και εδώ είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τη ΝΔ δήλωσε ότι δεν βλέπει πως έχουν αναγνωρίσει τα λάθη τους, ότι προσπαθούν να προστατέψουν τον πρώην ηγέτη τους και ο ίδιος δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη γιατί δεν έχει θετική εμπειρία από τη διακυβέρνηση Σαμαρά.

ΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑ