Πολιτική|16.12.2022 18:51

Παρακολουθήσεις: Νέα φωτιά βάζουν οι υποθέσεις Κύρτσου και Τέλλογλου - Ερωτηματικά για την στάση της Εισαγγελίας

Newsroom

Φουντώνει ξανά η φωτιά στο πολιτικό σκηνικό γύρω από την υπόθεση υποκλοπών με δημοσίευμα του Euractiv, να αποκαλύπτει ότι ακόμα δύο δημόσια πρόσωπα τέθηκαν υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ευρωβουλευτή του Renew Europe Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο - ερευνητή Τάσο Τέλλογλου.

Την ίδια ώρα προκύπτουν ερωτηματικά γύρω από τον τρόπο που έδρασε η Εισαγγελία γύρω από την υπόθεση, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου καθώς «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή και τον δημοσιογράφο αλλά και να ζητεί διευκρινήσεις για τις κινήσεις της εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση συνεργάτιδα του Τάσου Τέλλογλου Ελίζα Τριανταφύλλου σχολιάζει στο Facebook ότι τα όσα περιγράφει το ρεπορτάζ είναι «τουλάχιστον εξοργιστικά». « Η COSMOTE και τα στελέχη της πρέπει να απαντήσουν *άμεσα* με ποιο δικαίωμα μια ιδιωτική εταιρεία επιχείρησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής. Και φυσικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει για ποιο λόγο είπε στην COSMOTE ότι η διαδικασία ελέγχου της ΑΔΑΕ στον πάροχο είναι παράνομη», τονίζει.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σχολιάζει σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι βρίσκονται ανοιχτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας. Το μήνημα της ανακοίνωσης είναι ξεκάθαρο καθώς τονίζεται ότι το Σύνταγμα παρέχει στην Αρχή την δυνοτήτα να συνεχίσει τους ελέγχους.

Η ανακοίνωση της Cosmote

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ισοτόπου το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ διαπίστωσε τις εν λόγω παρακολουθήσεις σε έρευνά που πραγματοποίησε στην Cosmote, με την ανακοίνωση της εταιρείας να προκαλεί και εκείνη ορισμένα ερωτηματικά. Συγκεκριμένα η Cosmote αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρενοχλήθηκε η έρευνα της ΑΔΑΕ», ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό της για την διαδικασία ελέγχου, σολιάζοντας ότι ο νόμος άλλαξε σχετικά πρόσφατα.

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην Cosmote και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται.
Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Τι αναφέρει το Inside Story για την υπόθεση: Είχε κλαπεί η τσάντα του Τέλλογλου - Με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε

Με συνεχόμενες αναρτήσεις στο Twitter, το Inside Story στο οποίο έχει εξέχοντα ρόλο ο κ. Τέλλογλου, σχολιάζει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και τονίζει: Το δημοσίευμα του EURACTIV για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Τάσου Τέλλογλου δεν μας εξέπληξε. Στις 17 Νοεμβρίου 2022 κι ενώ ο Τάσος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χάριν του ρεπορτάζ για τις παρακολουθήσεις, εκλάπη η τσάντα του.

Η τσάντα περιείχε έναν υπολογιστή και σημειώσεις για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες, από δύο τουλάχιστον άτομα, όπως έδειξαν οι κάμερες του αεροδρομίου.

Κατόπιν, ο Τάσος Τέλλογλου προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στις 29 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μάθει εάν αποτελεί ή αποτέλεσε στο παρελθόν στόχο παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η ΑΔΑΕ ζήτησε από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να μάθει εάν τα στοιχεία θέσης - κίνησης του τηλεφώνου είχαν ζητηθεί από τις Αρχές, καθώς και το αν είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνο του Τάσου Τέλλογλου στο παρελθόν.

Αναμενόμενη ήταν η αποκάλυψη που ήρθε ως συνέπεια των παραπάνω ενεργειών ότι ζητήθηκε και έγινε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Τέλλογλου.

Ο ίδιος εξάλλου έχει μιλήσει πολλές φορές για τις απροκάλυπτες απόπειρες φυσικής παρακολούθησής του τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

  • Αυτό δεν κάνει την τελευταία αποκάλυψη λιγότερο εξοργιστική.
  • Είναι ο κ. Τέλλογλου επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
  • Αν ναι, γιατί;
  • Αν όχι, με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε;

Με βάση τον νέο νόμο, η Αρχή μπορεί, αν θέλει, να ενημερώσει τους θιγόμενους για τα ευρήματά της μετά από τρία χρόνια.

Θα ευχόμασταν να υπήρχαν δικαστές στην Αθήνα για να κρίνουν το κατά πόσον ο νέος νόμος είναι σύμφωνος με την Ευρωπαϊκη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν όμως δικαστές στο Στρασβούργο και θα κρίνουν.

Τι απαντά ο Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε από την πλευρά του τόσο το δημοσίευμα όσο και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας τα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεκάθαρα στηρίζει και εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πλούσιο παρελθόν με προσπάθειες παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Αναλυτικά ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ. Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».

ΠΑΣΟΚ: Φιλότιμη προσπάθεια να κάνει το ψάρι κρέας ο Οικονόμου - Τι λέει για παρέμβαση Ντογιάκου

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση και παράλληλα καλεί τον κ. Οικονόμου να σχολιάσει την φερόμενη παρέμβαση του Εισαγγελέα Ντογιάκου.

«Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους "αρμούς της εξουσίας" για να κρύψει την αλήθεια».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου.

Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή:

  • Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης.
  • Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης;
  • Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;»

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος σχολιάζοντας την υπόθεση αναφέρεται στον θεσμικό ρόλο της Αρχής και τονίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες.  «Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει  και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα,  σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους  ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της  δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου  όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα. 

Όσα αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Η ΑΔΑΕ, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην Αρχή οι Κύρτσος και Τέλογλου, οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν εάν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Η EURACTIV έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Εν τω μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος», σύμφωνα με τη EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο.

Επιπλέον, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν τότε ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε.

Παρά τις εκκλήσεις να δοθεί τέλος στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον ελεγκτικό έλεγχο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος ΚύρτσοςΤασος ΤέλλογλουΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαπαρακολουθήσεις