Πολιτική|18.12.2022 06:15

Ψήφος εμπιστοσύνης, Food Pass από 22 ευρώ και εκλογές την άνοιξη του 2023

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πήρε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα, παρά την υπόθεση των υποκλοπών, συσπείρωσε εκ νέου την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ανακοινώνοντας ένα ακόμα μέτρο που αφορά το 85% των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε -μετρημένα- στο θέμα των υποκλοπών, λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση, επιχείρησε να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τον Πάνο Καμμένο (που συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ) και, τέλος, προσπάθησε να αναδείξει την διαφορά του «τοξικού ΣΥΡΙΖΑ», με τη Νέα Δημοκρατία. Μετά τη χθεσινή ψήφιση του Προϋπολογισμού, άπαντες πείστηκαν. Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. 

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές από τη στιγμή που δεν απαντά στο θέμα των υποκλοπών. «Κύριε Μητσοτάκη σήμερα θα περιμένουμε απαντήσεις για άλλη μια φορά. Να παραιτηθείτε αν δεν έχετε απαντήσεις. Τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές, για να έρθει η πολιτική αλλαγή στον τόπο, Ας έρθει μια ώρα αρχύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το γάντι σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση ζητά εκλογές από τα 65 λεπτά της ομιλίας του, μίλησε μόνο 3 για το μέλλον της χώρας! «Επιβεβαιώνεται με το πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ήσασταν είστε και θα παραμείνετε, διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας», είπε.

Νέα μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και λίγες ημέρες άφηνε να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο μέτρο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το… διέψευσε. Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού για τρόφιμα. Το Μηνιαίο όριο των  αγορών θα είναι  220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ. Το μέτρο, μάλιστα, αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. «Θα προστεθεί στα προηγούμενα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Αποτυπώνει παράλληλα τη μη διαπραγματεύσιμη κοινωνική δικαιοσύνη Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απάντα πρώτα και πάνω απ’ όλα στη συγκυρία γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο που χτυπά η ακρίβεια. Αυτό της κατανάλωσης στα βασικά αγαθά. Τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τον πολίτη επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και τα αυξημένα κέρδη κάποιον επιχειρήσεων, διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπέρ είσοδο των διυλιστηρίων», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι θέλει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία. Αυτή κατά τον ίδιο θα διαθέτει σχέδιο ασπίδα που θα περιλαμβάνει: επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση του μισθού στα 880 ευρώ, αύξηση 10% στους μισθούς του δημόσιου τομέα, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, επιστροφή αναδρομικών συνταξιούχων και 13ης σύνταξης.

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στη μεσαία τάξη.« Από του χρόνου η κοινωνία μας γυρνάει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι η τελευταία χρόνια του ελλείμματος. Όλα αυτά γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις τις. Ο ΕΝΦΙΑ  έχει μειωθεί κατά 34% αυτό αφορά τους λίγους έτσι δεν είναι; Όλη η φορολογική συντελεστές έχουν μειωθεί. Όταν μειώνουμε την γονική εισφορά, η μεσαία τάξη δεν ωφελείται;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

«Κόντρα για τις υποκλοπές»

Ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα των υποκλοπών, εξαπολύοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση. « Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia», τόνισε ο κ. Τσίπρας και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η «ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική». «Σας προκαλώ λοιπόν. Ελάτε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ. Τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι. Στα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Γιατί η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Ότι δε καταστρέψαμε αρχεία όπως κάνατε εσείς. Ότι όλα είναι στο φως».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δε θα επιτρέψει το ζήτημα των υποκλοπών να γίνει ένα κατασκοπευτικό σήριαλ με εβδομαδιαίες συνέχειες. «Και γιατί αυτοί που μας ακούν έχουν άλλες προτεραιότητες άλλες ανησυχίες. Αυτές στις οποίες προσπαθεί να απαντήσει ο προϋπολογισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που από αυτό το βήμα έχω προειδοποιήσει ότι ο ΣυΡιζΑ θα προσπαθούσε να θολώσει το τοπίο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Αιχμές» και στο ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, διότι - όπως είπε - επέλεξε να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Αποκαλέσατε ένα Δούρειο Ίππο ένα δικό σας στέλεχος που είχε εκλεγεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την ίδια λίστα», είπε και συμπλήρωσε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη φαντάζονται τον εαυτό τους ως ένα νέου τύπου «Σόσιαλ - Καμμένου».

ΠΑΣΟΚΒουλήειδήσεις τώραπροϋπολογισμόςΣΥΡΙΖΑFood PassΚυριάκος ΜητσοτάκηςMarket PassΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023