Πολιτική|26.02.2019 16:12

Πολάκης: Έχω κάνει τρεις απόπειρες να κόψω το τσιγάρο

Κατερίνα Τζαβάρα

Το πρόβλημα του καπνίσματος υπερβαίνει τα όρια και τις δυνατότητες του υπουργείου Υγείας, παρατήρησε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μεμφόμενος ταυτόχρονα την προσέγγιση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη «περί μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υγείας «δεν μπορεί να βγαίνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης και να λέει ότι την επομένη των εκλογών θα έχει κοπεί το τσιγάρο στην Ελλάδα» και σχολίασε ταυτόχρονα πως είναι προσβλητική για τη χώρα μας η μη εφαρμογή της πρόνοιας του νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Προκειμένου να προκύψει πράγματι κάποιο αποτέλεσμα ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα απαιτήσει - όπως είπε-την σταδιακή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Για μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από τη ΝΔ έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι, αν και γιατρός ο ίδιος, καπνίζει σε δημόσιους χώρους δίνοντας το κακό παράδειγμα, προχώρησε σε δημόσια εξομολόγηση της εξάρτησής του από το κάπνισμα. Είπε ότι πολλοί γιατροί και χειρουργοί λόγω στρες καταφεύγουν στο τσιγάρο επικαλούμενος το παράδειγμα του γνωστού καρδιοχειρουργού Παναγιώτη Σπύρου και εκμυστηρεύτηκε ότι ο ίδιος έκανε τρεις απόπειρες να κόψει το τσιγάρο αλλά το ξανάρχιζε κάθε φορά βράδυ μετά από χειρουργείο ή ΜΕΘ. « Έχω απόλυτη γνώση τι βλάβη μου προκαλεί, και έχω απόλυτη πεποίθηση ότι, όπως έκανα άλλες επιλογές στη ζωή μου, έρχεται η ώρα που θα κάνω και αυτή...» πρόσθεσε πάντως.

Επεσήμανε μάλιστα πως εάν δεν υπάρξει μια συνειδητή, οργανωμένη και στοχευμένη παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, δεν θα αλλάξει η συνήθεια και η συμπεριφορά. «Μπορεί να επιβάλλουμε απαγορεύσεις αλλά αυτό δεν είναι λύση για το κάπνισμα. Η λύση είναι να μην το επιλέγεις. Να μαθαίνεις από πολύ μικρός τι σου προκαλεί το κάπνισμα και να μην το επιλέγεις», είπε ο Παύλος Πολάκης.

κάπνισμαΑνδρέας Ξανθόςαντικαπνιστικός νόμος