Πολιτική|23.12.2022 17:00

Εύα Καϊλή: «Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι» - Τα ονόματα που κατονόμασε

Newsroom

Το τι είπε σε μέρος της κατάθεσή της η φυλακισμένη ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή αποκαλύπτει η Ιl Fatto Quotidiano σε δημοσίευμά της. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα στην κατάθεσή της ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Η Ελληνίδα πολιτικός έκανε αναφορά σε πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Ξεκινώντας από εκείνους που κάλεσε αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της, δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα, στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους 3 Ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέττι και Μπενιφέι – και μάλιστα κατονόμασε 5 επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών

Οι καταθέσεις που επικαλείται η εφημερίδα αφορούν τις δύο φορές που βρέθηκε ενώπιον της αστυνομίας και του δικαστή Μισέλ Κλεζ στις 10 και 11 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

«Τα χρήματα τα έφερνε ο Παντσέρι»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ιταλικού μέσου, η Καΐλή ανέφερε ότι τα 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στη κατοχή της ανήκαν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ιταλός εμπιστεύτηκε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καΐλή και πρώην στενό συνεργάτη του στην Ευρωβουλή, να του αφήσει κάποια δικά του χρήματα στο διαμέρισμά.

Ποιος είναι ο λόγος αυτής της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την ίδια, όπως την αποδίδουν να λέει τα ιταλικά μέσα; «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου», ανέφερε και υποστήριξε ότι «ο Αντόνιο και ο Φραντσέσκο είναι πολύ κοντά».

Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι αναφέρει η Εύα Καϊλή, ενώ για 150.000 ευρώ που βρέθηκαν, υποστήριξε ότι ο Τζόρτζι τα είχε δανειστεί για να πληρώσει το σπίτι.

«Ο Τζόρτζι δυσκολευόταν με τα έξοδα»

Η Εύα Καϊλή φέρεται να υποστηρίζει ότι η αγορά του ακινήτου τους είχε δυσκολέψει οικονομικά. «Η υποθήκη ήταν στο όνομά μου, εγώ πληρώνω γι’ αυτήν και τις εργασίες στο σπίτι. Μπορείτε να το δείτε από την πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι η συνεισφορά του συντρόφου μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 ευρώ σε ένα άλλο», φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με την Il Fatto di Quiotidiano.

Σύμφωνα με την ίδια ο σύντροφός της δεν είχε πολλά χρήματα για να συνεισφέρει στα έξοδα. «Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε αλλά δεν είχε τα μέσα», φέρεται να δήλωσε και σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητές του φέρεται να παραδέχτηκε ότι γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων, βάζοντας στο κάδρο και τον νυν ευρωβουλευτή Ανδρέα Κοτσολίνο, τον οποίο τον έχει αναφέρει και ο Παντσέρι στην κατάθεσή του.

«Ξέρω ότι κράτησε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό Κοτσολίνο», αλλά «δεν σκέφτηκα ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων», φέρεται να είπε.

Ποιους κατονόμασε

Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο, η Καϊλή κατονομάζει αρκετούς εμπλεκόμενους κατά την ανάκρισή της. Ξεκινώντας από εκείνους που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την επιδρομή στο σπίτι της στις Βρυξέλλες: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Ταραμπέλα, μετά την Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε», φέρεται να είπε.

Και όταν δέχτηκε πιέσεις από τον δικαστή Μισέλ Κλεζ για να δώσει ονόματα από λομπίστες που εμπλέκονται ανέφερε: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει και ήταν ένα quid pro quo (πάρε-δώσε)».

Πιθανώς τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά κάποιων βοηθών: του πρώην βουλευτή του PD, Zoggia, και νυν βοηθού του ευρωβουλευτή των Δημοκρατικών Pietro Bartolo, της Carola Bennato, τώρα στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Francesca Garbagnati, βοηθού της ευρωβουλευτού του Alessandra Moretti, σημειώνει η εφημερίδα.

Tι αναφέρει η έκθεση 007 - Εργάστηκαν για να εγγυηθούν ψήφους

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, η ομάδα που κατηγορείται για την υπόθεση διαφθοράς εργάστηκε επίσης για να «εγγυηθεί ψήφους». Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές του Vsse, των βελγικών μυστικών υπηρεσιών που ξεκίνησαν την έρευνα για τις δωροδοκίες από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η ομάδα εργάζεται με αντάλλαγμα την υποστήριξη που έχει ενορχηστρωθεί από τις μαροκινές αρχές και σημαντικά χρηματικά ποσά (συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ) καταβάλλονται παράνομα, σε μετρητά, από το Μαρόκο και το Κατάρ”, αναφέρει η έκθεση «007» των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από τηλεφωνικές υποκλοπές, στις 14:51 στις 3 Οκτωβρίου, o Παντσέρι μιλά στο τηλέφωνο με τον Τζιόρτζι και πρώτα απ’ όλα λέει ότι καταλαβαίνει γιατί ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δυσκολεύεται να πάει στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Έμαθα ότι ο Paul Magnette απαγόρευσε σε όλους τους βουλευτές να πάνε εκεί κατά τη διάρκεια της περιόδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει. Ο Magnette δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολιτικός: είναι δήμαρχος του Σαρλερουά και πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Βελγίου, επομένως ηγέτης του κόμματος του Ταραμπέλα. Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Magnette είπε ότι κανένας πολιτικός, δεν έπρεπε να πάει στα γήπεδα της Ντόχα.

Στο Βέλγιο το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική συζήτηση, καθώς υπήρχε ο φόβος να νομιμοποιηθεί μια χώρα που εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις από την άποψη της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των εργασιακών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δήλωση του αρχηγού των Βέλγων σοσιαλιστών θέτει σε δύσκολη θέση τον Ταραμπέλα και επίσης δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα του Πάντσερι. Στην συνομιλία αυτή, μάλιστα, ο πρώην βουλευτής είναι νευρικός. Το λέει στο τηλέφωνο στον συνεργάτη του: «Κατάλαβες;». Ο Tζιόρτζι, γράφουν τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ξεσπά στα γέλια: «Απίστευτο». Μια απαγόρευση, αυτή που συνδέεται με τα ταξίδια στη Ντόχα για πολιτικούς, η οποία κινδυνεύει να καταστρέψει τα σχέδια του δικτύου.

Τόσο πολύ που ο Παντσέρι, συνήθως πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται για τέτοιου είδους συνομιλίες, μίλησε λίγο αργότερα και στην Μαρία Αρένα. Πάντα στο τηλέφωνο. Η ώρα είναι 18:31 και ο ευρωβουλευτής ‘πετάει’ το τελεσίγραφο του Magnette: «Τώρα θέλω να δω τι κάνει ο Μαρκ», λέει. Στη συνέχεια επεμβαίνει με μια φράση που θα μπορούσε να ακουστεί ως προειδοποίηση: «Ο Μαρκ θα πρέπει να παραμείνει από την πλευρά των οπαδών, εάν θέλετε τις ψήφους”. «Ναι;», απαντά η Αρένα. «Επειδή το Βέλγιο είναι στο Κατάρ», αποκρίνεται ο Παντσέρι.

Μια κωδικοποιημένη φράση, την οποία όμως η Βελγίδα ευρωβουλευτής φαίνεται να καταλαβαίνει αμέσως: «Ναι, ξέρω, ξέρω», λέει. Τι εννοεί όμως ο Παντσέρι όταν αναφέρει πως «Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»; Είναι ένα από τα ερωτήματα στο επίκεντρο της έρευνας του δικαστή Michel Claise.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι ο Παντσέρι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ με μετρητά, ενώ η «εκλογική υποστήριξη» ενορχηστρώθηκε «από τις μαροκινές αρχές». Και μάλιστα, 556.000 Μαροκινοί ζουν στο Βέλγιο: περισσότεροι από τους μισούς (333.000) βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του Ταραμπέλα, ευρωβουλευτή από το 2004.

Από την έρευνα, ο Βέλγος προκύπτει ως ένας από τους πιο κοντινούς πολιτικούς στον Πάντσερι. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών του, πάντως, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής επέρριψε ορισμένες ευθύνες στον Ταραμπέλα. «Πήγε στο Κατάρ», ισχυρίστηκε. Εν τω μεταξύ, η «μάχη» έχει ξεκινήσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: η ομάδα, στην πραγματικότητα, ανέστειλε έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους της για «βαρεία αμέλεια» αναφέροντάς το στους ανακριτές. Από ό,τι αποδεικνύεται πρόκειται για τον Έλνταρ Μαμέντοφ, τον Λετονό που θεωρείται «κοντά στο Ιράν» και είναι μεταξύ των υπευθύνων για τον φάκελο της Ντόχα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚατάρQatar GateΕύα Καϊλή