Πολιτική|24.12.2022 05:45

Γιατί οι Τούρκοι σηκώνουν τους τόνους για Ανατολική Μεσόγειο και Μεταναστευτικό

Μαρία Ζαχαράκη

Ο έντονος εκνευρισμός της Άγκυρας είναι φανερός και φαίνεται από την πρώτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Συγκεκριμένα κάνει λόγο ότι  «καμία χώρα, εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην τουρκική (όπως την αποκαλεί) υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Τουρκίας».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, σκοπός της εκ των υστέρων ανακοίνωσης είναι να προειδοποιήσει ότι έτσι παραβιάζονται τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί και αυξάνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς οι κινήσεις των ελληνοκύπριων απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Κατηγορεί την Ελλάδα για... ναζιστικά στρατόπεδα προσφύγων 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άνευ ορίων παραλήρημα έφτασε να κατηγορεί την Ελλάδα για fake news και βασανισμούς παρομοιάζοντας τους προσφυγικούς καταυλισμούς με ναζιστικά στρατόπεδα. Για πρώτη φορά ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τόσο βαριές λέξεις εναντίον της Ελλάδας.

Έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορους χαρακτηρισμούς, όπως «ψεύτες Έλληνες» ή έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για πνιγμούς και βίαιες απωθήσεις, αλλά ανέβασε ακόμη περισσότερο τον τόνο του, θέλοντας να υποκινήσει έντονα συναισθήματα κατά της Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο και για ένα ευαίσθητο θέμα.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίακυπριακή ΑΟΖΆγκυρα