Πολιτική|28.12.2022 06:45

ΠΑΣΟΚ: Η δημοσκοπική πρώτη και η (επικείμενη) ρελάνς Ανδρουλάκη - Πόσο επηρέασε το Qatar Gate το κόμμα

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Ακριβά» φαίνεται να πληρώνει το ΠΑΣΟΚ το Qatar Gate, καθώς πλέον τα δημοσκοπικά ποσοστά βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή που ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τα ηνία του κόμματος. Όλες οι μετρήσεις συνηγορούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει απωλέσει μία μονάδα. Ειδικότερα, η GPO για τον Δεκέμβριο στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ποσοστό 10,1% από 11,1% τον Νοέμβριο, η Marc από 11,6%, 10,5% και, τέλος, η Pulse δίνει ποσοστό 10% για τον Δεκέμβριο από 11 που ήταν τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, προς ώρας η πτωτική τάση δεν φαίνεται να θεωρείται μη αναστρέψιμη τόσο για τα «πράσινα» στελέχη όσο και για τους δημοσκόπους. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr γνωστός δημοσκόπος η μισή μονάδα που «χάνει» το ΠΑΣΟΚ κινείται προς τη Νέα Δημοκρατία και η άλλη μισή προς τη «γκρίζα περιοχή», όμως ο ίδιος θεωρεί πως είναι εύκολα ανακτήσιμη, μόλις η υπόθεση της Εύας Καϊλή «σβήσει».

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη «διαβάζουν» περίπου με τον ίδιο τρόπο τα αποτελέσματα και ετοιμάζονται για την δική τους ρελάνς με τον ερχομό του 2023. «Εμπιστεύομαι όλες τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύω, με απόλυτο σεβασμό στην επιστημοσύνη των δημοσκόπων. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε στην κορύφωση της υποθέσεως Qatar gate. Στην κορύφωση, λοιπόν, αυτή χάσαμε μια μονάδα. Αυτό είναι το μέγιστο που θα μπορούσαμε να χάσουμε», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Παναγιώτης Δουδουνής, εξηγώντας πως «εφόσον είναι λόγω αποσυσπείρωσης, είναι η πιο εύκολα ανακτήσιμη μονάδα για ένα πολιτικό κόμμα». Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν και οι δημοσκόποι, αφού οι περισσότερες μετρήσεις έγιναν την στιγμή (ή έστω ελάχιστες μέρες αργότερα) που ξέσπασε το σκάνδαλο με την Εύα Καϊλή.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται να δώσει «απαντήσεις» τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επικοινωνιακό. Το πρώτο διάστημα του 2023 αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας μέρος (αν όχι το σύνολο) των ψηφοδελτίων του κόμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα. Σε πολιτικό επίπεδο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες, αλλά κυρίως την (εποικοδομητική κι όχι μηδενιστική) κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη και βγαίνει ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με σοσιαλδημοκρατική πρόταση, καταδικάζοντας τις πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», είναι το μότο που κυριαρχεί στη Χαριλάου Τρικούπη…

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραεκλογές 2023Εύα ΚαϊλήεκλογέςQatar GateΚΙΝΑΛ