Πολιτική|29.12.2022 12:26

Νέα διάσταση στο Qatar Gate: Υπαγόρευε φιλικές προς το Κατάρ ερωτήσεις ο Παντσέρι; Οι καταθέσεις που τον «καίνε»

Newsroom

Μια νέα αποκάλυψη για το πως λειτουργούσε το κύκλωμα διαφθοράς μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. 

Σύμφωνα με άρθρο της ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ.

Η στημένη συνάντηση

Το δημοσίευμα εστιάζει σε μια συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου του υπουργού Εργασίας του Κατάρ με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν, ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις, όπως αναφέρει η La Repubblica.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη δικογραφία περιέγραψε εκείνη τη συνάντηση:

«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι. Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και θα αναφερόμασταν στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούνστο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως "ανοιχτή" σε ορισμένα θέματα».

«Αυτό που θέλαμε ήταν να φέρουμε τη συζήτηση εκεί που μας βόλευε. Είχε ειπωθεί ότι θα ήταν χρήσιμο αν, εκτός από την ομιλία, είχαν προετοιμαστεί και ερωτήσεις ώστε ο υπουργός του Κατάρ να κινηθεί σε έναν "κανονικό" δρόμο» φέρεται σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα να καταθέτει ο Τζιόρτζι με τον εισαγγελέα να αναφέρει στην δικογραφία ότι «ο Παντσέρι ρύθμιζε τις ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι».

Η ίδια, πάντως, διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Παντσέρι. Εκείνη την ημέρα έκανα μόνο μια ερώτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και δεν πήρα καμία απάντηση. Και μετά από αυτό, την ημέρα της ψηφοφορίας εμφανίστηκα φορώντας στο χέρι το σήμα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Qatar GateΚατάρειδήσεις τώραΕύα Καϊλήσκάνδαλο