Πολιτική|30.12.2022 07:11

Η αναζήτηση «γαλάζιου» εκπροσώπου και το lifting στα ψηφοδέλτια - Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ανεβάζουν ταχύτητες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο δύο κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση : ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος στην προεκλογική περίοδο και ποια θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Με το βασικό σενάριο να προβλέπει κάλπες στις 9 Απριλίου (κάτι που προϋποθέτει την προκήρυξη εκλογών το Μάρτιο) είναι εμφανές πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ώρα των αποφάσεων έρχεται όλο και πιο κοντά.

Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο για το πρόσωπο που θα αναλάβει την… ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο. Να σημειωθεί εδώ πως επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκλεγεί με σταυρό και επομένως είτε θα είναι στο Επικρατείας είτε δεν θα θέσει καθόλου υποψηφιότητα.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδεχόμενο να είναι εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου δεν θεωρείται πιθανόν, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μετακομίσει από τη Φθιώτιδα στο Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης - το όνομα του οποίου είχε ακουστεί στο παρελθόν για το Επικρατείας - ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος στην Α Αθηνών και επομένως μπήκε τέλος στη σχετική σεναριολογία.

Από εκεί και πέρα ένα από τα ονόματα που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συζητηθεί είναι αυτό του Νίκου Χαρδαλιά, που ενδεχόμενος σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Παράλληλα μια άλλη εκδοχή που έχει εξεταστεί είναι να υπάρξουν διαφορετικοί εκπρόσωποι ανά θεματικό τομέα, κάτι βέβαια που δεν είναι ένα εύκολα υλοποιήσιμο σχέδιο.

Τις τελευταίες πάντως μέρες έχουν πυκνώσει τα σενάρια για επιλογή δημοσιογράφου για την κομβική αυτή θέση, κάτι που έχει πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόσφατα έγινε η ανακοίνωση για την Πόπη Τσαπανίδου). Μάλιστα έχει φουντώσει η ονοματολογία για τα πρόσωπα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα μπορούσαν να είναι στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνωστό δημοσιογράφο της πρωινής ενημερωτικής ζώνης- και συγκεκριμένα με τον Δημήτρη Οικονόμου- ενέτεινε τη σεναριολογία.

Στο μεταξύ με ιδιαίτερη προσοχή προχωράνε οι συζητήσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στόχος είναι να σηματοδοτήσει το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση για την αλλαγή του σχετικού νόμου σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι πρόσωπο από την ομογένεια. Επίσης θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ δεδομένο είναι πως θα υπάρξει και δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών.

Οι … δύσκολες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής

Να στείλουν μήνυμα ανανέωσης των ψηφοδελτίων θέλουν στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούνται νέα πρόσωπα με «αποτύπωμα» στις τοπικές κοινωνίες. Με το θέμα ασχολούνται εντατικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος είναι να υπάρξει δυναμική εκπροσώπηση της γενιάς των 40ρηδων, ενώ αναζητώνται και πρόσωπα με κεντρώο αποτύπωμα καθώς παραμένει ο στόχος για διεύρυνση του κόμματος.

Μια από τις δυσκολότερες μάχες για τους υποψηφίους θα δοθεί στην Α Αθηνών, όπου κατεβαίνουν γνωστά ονόματα του κόμματος. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα είναι υποψήφια τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα οι : Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης και Άγγελος Συρίγος. Από τις δυνατές υποψηφιότητες είναι αυτή της Ολγας Κεφαλογιάννη, που υπενθυμίζεται πως είχε κόψει πρώτη το νήμα στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και η Φωτεινή Πιπιλή. Να σημειωθεί ακόμα πως δυναμικά στο κυνήγι του σταυρού ρίχνεται η Άννα Ροκοφύλλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες νέα άφιξη θα είναι αυτή του εκπροσώπου τύπου του ΕΦΚΑ Ομήρου Τσάπαλου. Υποψήφιος θα είναι επίσης ο Χρήστος Τεντόμας με πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τα ψηφοδέλτια θα έχουν έντονο άρωμα γυναίκας και μεταξύ άλλων στη μάχη του σταυρού θα ριχθεί η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

Στο Βόρειο τομέα η μάχη για την πρώτη θέση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια κατεβαίνουν οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται επίσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη. Παράλληλα έχει ακουστεί πως θα μπορούσε να είναι υποψήφια στη συγκεκριμένη περιφέρεια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Στο Νότιο τομέα ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, ενώ νέα άφιξη είναι αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου (στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας). Στο συγκεκριμένο τομέα κατεβαίνουν επίσης ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, τρεις δημοσιογράφοι - η Άννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου- ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης Σπανάκης. Επίσης, πρόκειται να είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κυβέρνησηεκλογές 2023εκλογέςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης