Πολιτική|24.10.2018 15:29

Αντιπολίτευση: «Ο Τσίπρας προτίμησε Καμμένο αντί Κοτζιά»

Newsroom

Η εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός «επέλεξε» τον Πάνο Καμμένο αντί του Νίκου Κοτζιά αποτέλεσε τον «κοινό τόπο» στα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποδοχή της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. Ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση αποτελεί έναν «κυνικό συνεταιρισμό» σχολίασε την παραίτηση Κοτζιά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απέπεμψε, δηλαδή, τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της Συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτήν δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηρίζει». Συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα».

Διαφορετική προσέγγιση πάντως υπήρξε από τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη, που εκτιμά ότι «ο Πάνος ξέρει πολλά και όλοι καταλαβαίνουν ότι αν τον πειράξουν δεν θα διστάσει. Οι κατηγορίες του για κακοδιαχείριση κονδυλίων ήταν προειδοποίηση και έπιασε τόπο». Επιβεβαίωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης οι εξελίξεις, σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε δήλωσή της, «το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους».

Για πρωθυπουργό-όμηρο μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι. Σημείωσε πως «ανάμεσα σε ΚοτζιάΚαμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Ομηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

Στο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Π. Καμμένο συμφωνεί και το ΚΚΕ, αναφερόμενο όμως και στον αμερικανικό παράγοντα. «Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα - Καμμένου - Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια». «Ο κ. Κοτζιάς έσπειρε ανέμους και εισπράττει θύελλες» σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.