Πολιτική|04.01.2023 05:45

Η Τουρκία κλιμακώνει με επιδείξεις ισχύος του Ακάρ - Οι εικασίες για την πρώτη αποστολή του «Αναντολού»... και τα σενάρια για τις εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

Είναι γεγονός ότι, τελευταία, τα μηνύματα για τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας προέρχονται κυρίως από τον υπουργό Άμυνας και πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζονται στην «αυγή» του 2023 στο πλαίσιο μίας στρατιωτικής ορολογίας. Αυτή η ρητορική των ημερών από την Άγκυρα δημιουργεί την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία ή και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στην Τουρκία τοποθετούν το συγκρουσιακό κλίμα τον Μάρτη, όταν «η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη». Δηλαδή, θεωρούν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα το κάνει και τα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας θέτουν διαρκώς το ερώτημα πόσο μακριά θα προχωρήσει η Τουρκία στρατιωτικά, προσφέροντας ωστόσο λίγες πληροφορίες και πολύ περισσότερος εικασίες -μαζί με πολύ σωβινιστικό ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Επίδειξη ισχύος από τον Ακάρ

Για παράδειγμα, η παρουσία του Χουλουσί Ακάρ στο αεροπλανοφόρο, που τελικά έγινε ελικοπτεροφόρο και πίστα για drones, θεωρήθηκε και αυτό στην Τουρκία ως ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι «ερχόμαστε».

Μάλιστα, ειδικοί έφτασαν να εικάζουν ότι η πρώτη αποστολή του «Aναντολού» θα είναι στο Αιγαίο και στην Κρήτη, στο σημείο όπου τέμνονται η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο και μετά κάτω από την Κρήτη, ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του στρατιωτικού σκέλους του τουρκολιβυκού μνημονίου, για να τρομοκρατηθεί η Ελλάδα και να προειδοποιηθεί, όπως λένε, ώστε «να μην κάνει ρούπι»…

«Φουντώνουν» τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Από τη μία υπάρχει αυτή η ελληνοτουρκική συζήτηση στο φουλ και από την άλλη, υπάρχει σεναριολογία στο φουλ στο εσωτερικό της Τουρκίας για πρόωρες εκλογές.

Τα σενάρια για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών έχουν φουντώσει και ειδικά μετά τη συνάντηση -λίγο πριν εκπνεύσει το 2022- μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Το ρεπορτάζ λέει ότι εκεί (σ.σ. στη συνάντησή τους) επετεύχθη μία «προκαταρκτική συμφωνία» για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Απριλίου και ήδη το προσωπικό των δύο κομμάτων εργάζεται πυρετωδώς για αυτή την ημερομηνία.

Αλλά, οι ανησυχίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο, είναι πλέον πρόδηλες στα κομματικά επιτελεία. Γι' αυτό και στην ίδια συνάντηση Ερντογάν - Μπαχτσελί ορίστηκε και η ημερομηνία του δεύτερου γύρου για τις 14 Μαΐου.

Βέβαια, πρώτα υπάρχουν διάφορα νομικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν ως προς την προκήρυξη των πρόωρων και την τρίτη υποψηφιότητα Ερντογάν.