Πολιτική|04.01.2023 07:05

Ικανοποίηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις: Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις

Βούλα Κεχαγιά

Αν κάτι μπορεί να εικάσει μετά τη χθεσινή απόφαση της ΑΔΑΕ να προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους στους παρόχους των τηλεπικοινωνιών για το θέμα των παρακολουθήσεων ζητώντας και από τον Αλέξη Τσίπρα να εμπλουτίσει το ερώτημα που κατέθεσε προς την αρχή στις 7 Δεκεμβρίου με αριθμούς τηλεφώνου που σχετίζονται με δημόσια πρόσωπα, είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για επίσημη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των υποκλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξέλιξη αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει νέα επικοινωνία με τον επικεφαλής της, Χρήστο Ράμμο.

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την χθεσινή εξέλιξη και την απόφαση της ΑΔΑΕ που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και υπονοούν ότι τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επικοινωνήσει ή και συναντηθεί με τον κ. Ράμμο για να συζητήσουν διεξοδικά για το αίτημα της Αρχής.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν πως η ΑΔΑΕ με την πρωτοβουλία της να διενεργήσει κανονικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ουσιαστικά δείχνει πως ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο και πώς λειτουργεί ως μία πραγματική ανεξάρτητη αρχή. Τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας όταν επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την ΑΔΑΕ και συνομίλησε με τον πρόεδρό της κ. Ράμμο κινήθηκε επίσης θεσμικά, στο πλαίσιο του Συντάγματος και του ρόλου του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας κι άλλες αποκαλύψεις σε σχέση με δημόσια πρόσωπα που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ με «νόμιμες επισυνδέσεις» και με άρση του απορρήτου τους που ζητήθηκε από τους παρόχους. Σημειωτέον πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ στη δήλωσή του αμέσως μετά ανέφερε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Αρχής, όπως ο νόμος ορίζει, να έχει πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις διατάξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία. Τονίζοντας πως «με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε. Πόσο μάλλον, με την εθνική ασφάλεια παιχνίδια δεν πρόκειται να ανεχτούμε».

Μάλιστα κατέθεσε και υπόμνημα προς την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στο οποίο τόνιζε μεταξύ άλλων: «Αυτήν την περίοδο η διατάραξη που έχει υποστεί η πολιτική ζωή στη χώρα, βυθιζόμενη καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην καχυποψία και στο φόβο των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα τα καθήκοντά τους, επιβάλλει την αποκατάσταση της διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων. Αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια διαχείρισης του όγκου των εισαγγελικών διατάξεων, αιτούμαι όπως με ενημερώσετε λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Στην απόφασή της η ΑΔΑΕ γνωστοποιεί πως θα αποστείλει αίτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο θα ζητεί «τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022 με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα προαναφερόμενα πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςπαρακολουθήσειςΧρήστος Ράμμος