Πολιτική|06.01.2023 07:00

Πώς θα φτάσει στις κάλπες ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα, τα συνθήματα και τα πρόσωπα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δύο φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα ο πρωθυπουργός «έδειξε» εκλογές από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία φαίνεται πως ακόμα και τώρα δεν έχει κλειδώσει. H πρώτη αναφορά έγινε σε πηγαδάκι με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά. Ακολούθησε μια παρόμοια αναφορά από κυβερνητικές πηγές μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι τις κάλπες επικεντρώνεται σε δύο σημεία : την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου με βασικό σύνθημα «το είπαμε - το κάναμε» και την παρουσίαση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα, με έμφαση να δίνεται στους μισθούς. «Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες» έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίδοντας το «σύνθημα» των εκλογών.

Κύκλοι περιοδειών

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός ξεκινά έναν κύκλο περιοδειών- κατά τα πρότυπα των επισκέψεων σε Πάτρα και Τρίπολη- όπου θα εστιάσει στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περιφερειακό επίπεδο. Στις περιοδείες αυτές θα συνοδεύεται από κλιμάκια υπουργών και τοπικών βουλευτών, ενώ θα υπάρχουν διευρυμένες συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς της αγοράς. Προς το παρόν έχουν κλειδώσει επισκέψεις στη Λάρισα, την Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, ενώ έπεται και συνέχεια.

Με τρεις λέξεις «συνέχεια, συνέπεια σταθερότητα» στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν να συσπειρώσουν ένα κοινό, που δεν θέλει περιπέτειες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν διπλές κάλπες, ωστόσο στόχος είναι από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την δεύτερη αναμέτρηση να υπάρξει ένα διάστημα δυο μηνών.

Ουσιαστικά αν οι κάλπες στηθούν τον Απρίλιο η προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, ώστε εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες τον Μάιο.

Κανονικά τα νομοσχέδια

Πάντως μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα προχωρήσει κανονικά η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων, καθώς το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη ..δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Το βάρος θα πέσει σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας με την προσοχή σε αυτή τη συγκυρία να είναι στραμμένη κυρίως στον τομέα της υγείας και στο θέμα των φαρμάκων.

Στο δρόμο προς τις κάλπες στην κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά θετικών μέτρων όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις (θα είναι της τάξης του 7.75%) , η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το Market Pass, η αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α. Παράλληλα υπάρχει και ένα πόσο «κάβα» που επιτρέπει ένα ανοιξιάτικο… δώρο, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως η οικονομία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τις εκλογές.

Από κόσκινο οι υποψηφιότητες - Τι θα γίνει με τον εκπρόσωπο

Με προσοχή γίνεται η επιλογή των υποψηφίων, καθώς τους τελευταίους μήνες η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει δεχθεί δυο «χτυπήματα». Αρχικά ήταν η υπόθεση Πάτση και μετά από ένα μπαράζ αποκαλύψεων υπήρξε διαγραφή του βουλευτή, ενώ ακολούθησαν τα δημοσιεύματα για τον Θ. Χειμάρα, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε. Για να αποφευχθούν ανάλογα .. κρούσματα οι γαλάζιες υποψηφιότητες περνάνε από κόσκινο , καθώς στην Πειραιώς ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχουν ανάλογες αποκαλύψεις στους ψηφοφόρους και μάλιστα λίγο πριν από τις κάλπες.

Την ίδια στιγμή φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για τον εκπρόσωπο του κόμματος την προεκλογική περίοδο, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στην Φθιώτιδα και δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο. (σημείωση : υπάρχει περιορισμός στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών) Στα σενάρια που εξετάζονται είναι να δημιουργηθεί μια ολιγομελής «ομάδα κρούσης», που θα απαρτίζεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια τέτοια περίπτωση οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και η αναπληρώτρια σήμερα κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη θα βγαίνουν μπροστά στη μάχη εκ περιτροπής ανάλογα με τη θεματολογία της αντιπαράθεσης.

Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού. Για παράδειγμα, την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

ειδήσεις τώρακυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςεκλογές 2023