Πολιτική|03.11.2018 08:55

Σύνοδος στη Βάρνα: Ενεργειακές «γέφυρες» στα Βαλκάνια

Βούλα Κεχαγιά

Σύνοδος για πέντε ηγέτες έγινε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, µε αιχµή την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συµµετοχή για πρώτη φορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαµίν Νετανιάχου στην τετραµερή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουµανίας υποδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ όχι µόνο για τα ενεργειακά θέµατα αλλά και για ζητήµατα που αφορούν συνολικότερα τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στις Συναντήσεις Κορυφής, παρουσία του Νετανιάχου, συζητήθηκε ευρέως το project µείζονος γεωπολιτικής σηµασίας, που αφορά τον αγωγό East-Med που θα µεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Το έργο αυτό, όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, θα δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί και προς τα βόρεια, µέσω των υποδοµών που υπάρχουν στην Ελλάδα, και να µεταφερθεί στη Βουλγαρία και τη Ρουµανία και από εκεί σε άλλες χώρες.

«Είναι ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, γεωπολιτικής και οικονοµικής» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι συζητήθηκε και ο IGB, δηλαδή ο κάθετος άξονας που θα µεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη µε τη βουλγαρική αγορά.

Σηµειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε και διµερή συνάντηση µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος παρακάθισε στο γεύµα των ηγετών της Συνόδου. Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα διασυνδεσιµότητας που αφορούν τον εκσυγχρονισµό της σιδηροδροµικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς - Βάρνα σε συνδυασµό µε τη γραµµή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς. Επίσης µίλησε για τη δηµιουργία δρόµου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μάριτσα, που βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τη σύνδεσή της µε τις υπάρχουσες οδούς προς Σόφια και Βάρνα ή Μπουργκάς.

Μάλιστα, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που ορίζει όλα τα βήµατα και τα χρονοδιαγράµµατα για την υλοποίηση των δύο σηµαντικών έργων. Στην τετραµερή της Βάρνας κατατέθηκε και η πρόταση για τη δηµιουργία ενός µόνιµου Οργανισµού συνεργασίας και ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, όπως επίσης και η ιδέα να αναλάβουν Ελλάδα - Βουλγαρία - Σερβία - Ρουµανία από κοινού την υλοποίηση µιας µεγάλης αθλητικής διοργάνωσης µέσα στην επόµενη δεκαετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόµενος στη Συµφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για «ιστορικό γεγονός» που σηµατοδοτεί, όπως είπε, την επίλυση ενός χρόνιου προβλήµατος, δίνοντας µια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Προσέθεσε ότι πρόκειται για µια συµφωνία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονοµική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συνεισφέρει στην αναβάθµιση ολόκληρης της περιοχής και της Βορείου Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως µε τη Συµφωνία των Πρεσπών η Μακεδονία, και συνολικότερα η Βόρεια Ελλάδα, θα µετατραπούν σε σηµαντικούς περιφερειακούς, ενεργειακούς, εµπορικούς, ναυτιλιακούς και µεταφορικούς διαµετακοµιστικούς κόµβους 

Αλέξης ΤσίπραςΒάρναΣύνοδος ΚορυφήςΜπενιαμίν Νετανιάχου