Πολιτική|07.01.2023 16:29

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην τουρκική ηγεσία: Καταδικάζουμε τον επεκτατισμό και προστατεύουμε την κυριαρχία μας

Newsroom

Διπλωματικές πηγές απαντούν με ηχηρό τρόπο σε σημερινές προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογραμμίζουν.

Ερντογάν: Εκτοξεύσαμε τον «τυφώνα» και οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα χτυπήσει την Αθήνα

Ειρωνικός εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, ενώ έβαλε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο την Ελλάδα. Όπως δήλωσε: «Εκτοξεύσαμε αυτή τη στιγμή τον πύραυλο "Τυφώνα". Ποια είναι η εμβέλειά του; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Τους έπιασε πανικός. Αμέσως, οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν τίτλους: "Ω, θα χτυπήσουν την Αθήνα". Δεν έχουμε τέτοιο ντέρτι εμείς. Αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάλουμε μαζί σας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα με τον πύραυλο Typhoon αν δεν «συμπεριφέρεται σωστά», προκαλώντας την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ πήρε θέση στέλνοντας το μήνυμα: «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας» .  «Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ στο μήνυμά του από τον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής στο Twitter.

Τσαβούσογλου: «Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο στη μιζέρια τους»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκλογική του περιφέρεια στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στη μιζέρια τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυπουργείο Εξωτερικών