Πολιτική|07.01.2023 22:53

Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο: Τουρκικές απειλές με πυραύλους και προειδοποιήσεις για «παραβιάσεις συνόρων» - Η απάντηση της Αθήνας

Newsroom

Ολοένα και ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές και οι πολιτικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας φαίνεται ότι προσπαθούν να ανεβάσουν τους τόνους για να έχουν εκλογικά οφέλη. Το Σάββατο, μία μέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική Γαύδο και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λήμνο για τον εορτασμό των Θεοφανείων, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Καλίν, ανέβασαν τους τόνους στα ύψη, για να λάβουν ξεκάθαρη απάντηση τόσο από την συνομιλία Μαρκόν - Μητσοτάκη, όσο και από ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα διαμήνυσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Φυσικά και η συνομιλία Μητσοτάκη - Μακρόν κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ειδικά μία ημέρα που οι τουρκικές προκλήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία η οποία προβλέπει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση θερμού επεισόδιο με την Τουρκία, η Γαλλία οφείλει να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στη χώρα μας.

Δεν σταματάει να ασχολείται με την Ελλάδα η τουρκική ηγεσία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η ένταση αυξάνεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου καθώς η Άγκυρα δεν σταματά  να μιλά και να ασχολείται με την Ελλάδα. Κάθε μέρα μία συγχορδία από Τούρκους κυβερνώντες αναφέρεται στη χώρα μας ενώ το Σάββατο δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Προηγήθηκε ο επιθετικός και ειρωνικός πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να πάρει την σκυτάλη ο πιο…μετριοπαθής Καλίν και να θυμηθεί τον διάλογο αλλά να μιλήσει πρώτη φορά για ελληνικές «παραβιάσεις συνόρων».

Τι είπε ο Καλίν

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν έκανε αρχικά λόγο για αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες με τη σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει σε παραβιάσεις και παρενοχλήσεις».

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναφερόμενος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ο Καλίν υποστήριξε το Σάββατο ότι στην ατζέντα της Τουρκίας δεν είναι να κάνει καβγάδες με την Ελλάδα.

«Προτιμούμε αυτές οι εντάσεις και οι συγκρούσεις να μειωθούν στο ελάχιστο, προχωρώντας με βάση τις αποφάσεις που λάβαμε εκεί. Τα ζητήματα επιλύονται μέσω ειρήνης και διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, παραβιάσεις των συνόρων ή παρενοχλήσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει», είπε.

Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη επίσης σε μία έκκληση: «Αυτή είναι η έκκλησή μας. Ως δύο κοινωνίες, δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία και έχουν ένα κοινό ιστορικό υπόβαθρο, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων, αμοιβαίου διαλόγου και διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά ως προς αυτό».

Ερντογάν: Εκτοξεύσαμε τον «τυφώνα» και οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα χτυπήσει την Αθήνα

Ειρωνικός εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, ενώ έβαλε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο την Ελλάδα. Όπως δήλωσε: «Εκτοξεύσαμε αυτή τη στιγμή τον πύραυλο "Τυφώνα". Ποια είναι η εμβέλειά του; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Τους έπιασε πανικός. Αμέσως, οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν τίτλους: "Ω, θα χτυπήσουν την Αθήνα". Δεν έχουμε τέτοιο ντέρτι εμείς. Αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάλουμε μαζί σας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα με τον πύραυλο Typhoon αν δεν «συμπεριφέρεται σωστά», προκαλώντας την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ πήρε θέση στέλνοντας το μήνυμα: «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας» .  «Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ στο μήνυμά του από τον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής στο Twitter.

Τσαβούσογλου: «Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο στη μιζέρια τους»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Μιλώντας το Σάββατο στην εκλογική του περιφέρεια στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στη μιζέρια τους».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΤουρκίαυπουργείο Εξωτερικών