Πολιτική|08.01.2023 19:00

Έντασή στο Αιγαίο: Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα τους τουρκικούς ισχυρισμούς για παρενόχληση ψαράδων - «Είναι προβοκάτσια»

Newsroom

Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι ελληνικές Αρχές ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής αποπειράθηκε να παρενοχλήσει τουρκικό αλιευτικό σκάφος στο Βόρειο Αιγαίο, όπως ισχυρίστηκε νωρίτερα σήμερα τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης.

Ανώτατη πηγή από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας στο OPEN διέψευσε το περιστατικό τονίζοντας ότι ουδέποτε ελληνικό σκάφος έριξε πυρά προς Τούρκους ψαράδες ή εκτόξευσε πέτρες προς το πλοίο τους, κάνοντας σαφές ότι πρόκειται για «τουρκική προβοκάτσια»

Όπως μετέδωσε το OPEN, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υποτιθέμενο γεγονός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το τουρκικό δημοσίευμα αποτελεί «ανοησία» και ακόμα μια προσπάθεια της Άγκυρας να  διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. 

Οι ελληνικές Αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο περιστατικό πρόσφατα στη Λέσβο, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση το ελληνικό Λιμενικό δεν θα χρησιμοποιούσε πέτρες για να διώξει τουρκικά αλιευτικά. «Δεν υπάρχουν πέτρες στα σκάφη του Λιμενικού» σχολίασε χαρακτηριστικά στο OPEN ανώτατη πηγή από το Λιμενικό.

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το πλαστό αυτό βίντεο, αποδεικνύει ότι η Άγκυρα ενοχλείται ιδιαίτερα από το ότι το ελληνικό Λιμενικό αντιμετωπίζει με ψυχραιμία όλα τα περιστατικά στα οποία καλείται να λάβει μέρος.

Τι ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται σήμερα Κυριακή ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν εκείνη που αποπειράθηκε να παρενοχλήσει τουρκικό αλιευτικό σκάφος στα νερά του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι πλησιάζοντας το τουρκικό αλιευτικό σκάφος, η Ελληνική Ακτοφυλακή πέταξε αρχικά πέτρες και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Επικαλούνται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, στο Αιγαίο μεταξύ Μπαλίκεσίρ και Κιουτσιούκουγιου στην περιοχή της Λέσβου, η ελληνική ακτοφυλακή πλησίασε σκάφος ψαράδων, οι οποίοι ψάρευαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πέταξε πέτρες και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Στη συνέχεια έφτασε η τουρκική ακτοφυλακή και το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς.

Προσπαθούν να κάνουν το άσπρο - μαύρο

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε μέσο να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο και να παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που συμβαίνει. Μόλις χθες Σάββατο το OPEN αποκάλυψε ακόμη ένα επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας που σημειώθηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου όταν τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνη «σφήνα» μπροστά από ελληνικό σκάφος ρισκάροντας απροκάλυπτα ένα σοβαρό ατύχημα.

Στο βίντεο φαίνεται το σκάφος του τουρκικού λιμενικού να «μπαίνει» με μεγάλη ταχύτητα λίγα μέτρα μπροστά από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Φαρμακονησίου. Το ελληνικό σκάφος επιχειρούσε στο σημείο θέλοντας να διώξει για μια ακόμη φορά τους Τούρκους ψαράδες που προσπαθούσαν να ψαρέψουν παράνομα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πρόκειται για ακόμα ένα επικίνδυνο περιστατικό στα νερά του Αιγαίου και πλέον εκφράζονται ανοιχτά φόβοι από ανώτατα στελέχη του Λιμενικού για «θερμό επεισόδιο». Θεωρείται «ανοιχτό» από τις ελληνικές Αρχές μετά από παρέμβαση του Λιμενικού σε παράνομους ψαράδες και να έρθουν τουρκικά σκάφη και να στήσουν σκηνικό έντασης , όπως αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα δεν θεωρείται τυχαίο το ότι τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρονται στις παραβιάσεις κάνοντας το άσπρο - μαύρο.

Συνεχείς προκλήσεις Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη, δεν είναι λίγες φορές που το τουρκικό λιμενικό παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συχνά τουρκικά σκάφη κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και προσπαθούν να εμβολίσουν τα ελληνικά σκάφη του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ντόπιους, τα τουρκικά αλιευτικά καθημερινά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αλιεύσουν συνοδευόμενα από το τουρκικό λιμενικό. «Έρχονται μέσα στα ελληνικά νερά, συνήθως σε περιόδους που είναι απαγορευμένη η αλιεία σε εμάς δηλαδή που υπάρχουν αρκετά ψάρια και έρχονται 2 και 3 μίλια μέσα στα χωρικά μας ύδατα σχεδόν 1 μίλι από τις ακτές μας. Ψαρεύουν κανονικά» τονίζει ψαράς από τη Λέσβο. 

«Πληγή μεγάλη, συνέχεια γίνεται αυτό, δεν δίνουν σημασία. Υπάρχει φρούρηση τώρα» τονίζει ένας άλλο ψαράς από τη Λέσβο.

Τις περισσότερες φορές παρεμβαίνει το ελληνικό Λιμενικό και τα τουρκικά αλιευτικά απομακρύνονται. Άλλες τουρκικά σκάφη παραμονεύουν και είναι έτοιμα να προκαλέσουν. Πάντως, το Λιμενικό διαμηνύει ότι θα συνεχίσει με ψυχραιμία να επιχειρεί στην περιοχή απομακρύνοντας όσους παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.  

ΑιγαίοΛιμενικό ΣώμαΤουρκίαεπεισόδιοειδήσεις τώρα