Πολιτική|11.01.2023 07:00

Φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση από την γνωμοδότηση Ντογιάκου: Για ποιους λόγους ανησυχεί η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Νέος γύρος σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα των παρακολουθήσεων ξέσπασε, με την κυβέρνηση να δέχεται ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση. Ένα μπαράζ ανακοινώσεων ακολούθησε χθες την είδηση πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σε γνωμοδότηση του αναφέρει πως δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε εταιρείες τηλεφωνίας.

Καταιγιστικά ήταν τα πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα βρίσκει απέναντι του όλη την αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς η χώρα οδηγείται την Άνοιξη σε εκλογές.

Είναι εμφανές πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να μπουν εκ νέου σε μία πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, καθώς τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να απομακρύνει ένα κεντρώο ακροατήριο από τη Νέα Δημοκρατία και να οδηγήσει σε μια χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που σταθερά επισημαίνεται είναι πως η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ επιχειρείται να δοθεί έμφαση σε μια διαφορετική ατζέντα (π.χ. καλλιέργεια θετικού αφηγήματος στην οικονομία). Ωστόσο το γεγονός πως μια σειρά καυτών ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να συνεχίσει το στενό μαρκάρισμα.

Άλλωστε ακόμα και τώρα - δηλαδή έξι μήνες μετά την σχετική αποκάλυψη - δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους αποφασίστηκε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα καταιγιστικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης μετά από το μπαράζ των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις υπουργών αλλά ακόμα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως είναι ένα θέμα που έχει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως από τότε που έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη οι σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι στο ναδίρ. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση εκτιμούν πως Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έχουν έρθει πιο κοντά και επομένως η Πειραιώς θα φτάσει στις κάλπες εμμένοντας στο στόχο της αυτοδυναμίας (καθώς δεν εξετάζεται μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση).

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ενδεικτική πάντως για το πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ήταν η αναφορά του Γιάννη Οικονόμου, που επέλεξε να βάλει στο επίκεντρο της κριτικής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας εκ νέου αναφορές και στον Γ. Βαρουφάκη. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει όσο μπορεί το λεγόμενο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές στην περίοδο του 2015, με στόχο ένα κεντρώο ακροατήριο που δεν θέλει πειράματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα τονίζεται διαρκώς από τα γαλάζια στελέχη πως «η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία» και θα γίνεται λόγος για «τοξικότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να εμφανιστεί ως μια … σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και να μην παρουσιαστεί η εικόνα πως η κυβέρνηση βρίσκει απέναντι της και τα άλλα κόμματα για το θέμα αυτό.

Θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ ανακοινώσεων.

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις για την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου αναφορικά με την ΑΔΑΕ, ενώ σειρά πρωτοβουλιών θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες. «Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα κάνει λόγο για απόπειρα «εκφοβισμού» των λειτουργών της ΑΔΑΕ που αναζητούν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αλλά και του ίδιου προσωπικά (καθώς έχει καταθέσει αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων). Με τη γνωμοδότηση του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρειος ΠάγοςΙσίδωρος ΝτογιάκοςκυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΑΔΑΕπαρακολουθήσεις