Πολιτική|12.01.2023 07:10

Εν μέσω πυρών η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτική θύελλα συνεχίζει να προκαλεί το θέμα των παρακολουθήσεων και η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή συνταγματολόγοι και νομικοί βγαίνουν μπροστά με δηλώσεις, μετά την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.

Η κυβέρνηση βρίσκει απέναντι της όλη την αντιπολίτευση στο κρίσιμο θέμα των παρακολουθήσεων και δέχεται πυρά για τους χειρισμούς. Η αναζωπύρωση του θέματος και οι αντιδράσεις που υπήρξαν για την γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι δεδομένο πως προβληματίζουν το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς στο δρόμο προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία θέλει να προσεγγίσει ένα κεντρώο μετριοπαθές κοινό. Και μια τέτοια συζήτηση είναι δεδομένο πως δεν βοηθά αυτό το στόχο.

Το γεγονός δε πως για το θέμα της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου πήραν σαφή θέση πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση. Είναι εμφανές πως το θέμα πρόκειται να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης μέχρι τις κάλπες και επηρεάζει ευρύτερα τις ισορροπίες.

Οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες, όπως φάνηκε και από το χθεσινό πόλεμο δηλώσεων. Αυτό δυσκολεύει το κυβερνών κόμμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής και μοναδικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες (καθώς δεν διαφαίνονται άλλα περιθώρια συνεργασιών).

Η θέση με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα των παρακολουθήσεων είναι πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Παράλληλα επιχειρεί να απαντήσει στα καταιγιστικά πυρά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για καλλιέργεια «κλίματος τοξικότητας» και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ πως θέλει «δικαιοσύνη a la carte».

Πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο προβληματίζονται για το ενδεχόμενο το κρίσιμο αυτό θέμα να φέρει ακόμα πιο κοντά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενισχύοντας παράλληλα το αντικυβερνητικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κεντρώο χώρο και αναζητούνται πρόσωπα που θα μπορούσαν να μπουν στα ψηφοδέλτια και να σηματοδοτήσουν αυτή την επιχείρηση προσέγγισης.

Από εκεί και πέρα το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσεκτικές κινήσεις σε μια σειρά θεμάτων, προκειμένου να μην ανοίξουν νέα μέτωπα πολιτικής αντιπαράθεσης. Για παράδειγμα η Νεα Δημοκρατία - παρά το ό,τι υπήρξαν κάποιες σκέψεις στελεχών - δεν θα θέσει θέμα παραμονής των νυν υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στα πόστα τους ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη κάλπη (σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης), καθώς αυτό θα άναβε νέες … φωτιές. Παράλληλα στόχος είναι να γίνουν λεπτοί χειρισμοί σε μια σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ατζέντα οικονομίας καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Το βάρος σε θέματα οικονομίας δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά πως τελικά η μάχη κατά της ακρίβειας είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μάλιστα νέες αναφορές στην οικονομία έκανε χθες ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τόσο τα μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή όσο και αυτά που έρχονται με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμα πως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού» και να ξεφύγει από το πλαίσιο του προϋπολογισμού, ο οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023. Άλλωστε κεντρικός στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η Νέα Δημοκρατία θέλει να φτάσει με θετικό αφήγημα μέχρι τις κάλπες.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΑΔΑΕκυβέρνησηπαρακολουθήσειςεκλογές 2023Ισίδωρος Ντογιάκος