Πολιτική|12.01.2023 15:00

Φίλιππος Σπυρόπουλος για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου: «Δεν συνυπέγραψα τη δήλωση των Συνταγματολόγων»

Newsroom

Αρνείται με επιστολή του ότι συνυπέγραψε τη δήλωση καθηγητών του συνταγματικού δικαίου σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, ο καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος, μέσω επιστολής του στην «Καθημερινή».

Η επιστολή του

«Φέρομαι (“Κ” της 12.1.2023, σελ. 4) ότι συνυπέγραψα δήλωση με συναδέλφους καθηγητές του συνταγματικού δικαίου σε σχέση με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 1/2023 που αφορά το γνωστό ζήτημα των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ και της δικαστικής αρχής.

Ουδέποτε συνυπέγραψα τη δημοσιευθείσα δήλωση. Σημειώνω δε ότι η άποψή μου για το ζήτημα είναι τελείως αντίθετη προς τη δήλωση των συναδέλφων καθηγητών.

Μετά τιμής

Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος»

Η δήλωση των Συνταγματολόγων

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε κοινή ανακοίνωση 16 πανεπιστημιακών Συνταγματολόγων που εκφράζουν την ανησυχία τους υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω γνωμοδότηση υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων:

Οι καθηγητές σχολιάζουν πως ο Εισαγγελέας συγχέει αβασάνιστα το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων με την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ ενώ τονίζουν πως η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα.

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι 16 Συνταγματολόγοι που υπογράφουν την δήλωση.

Επίσης σχολιάζουν πως η έκδοση της ανωτέρω Γνωμοδότησης ήταν άτοπη, διότι, όπως έχει αποφανθεί παλαιότερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

«Για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον, μεταξύ άλλων, και μελών της ΑΔΑΕ, ακόμη και για κατασκοπεία (άρθρο 148 ΠΚ). Επισημαίνουμε ότι η δύσκολα αποκρυπτόμενη αυτή απειλή δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο προσήκων τρόπος για την υπέρβαση των διαφωνιών δύο άμεσων οργάνων του κράτους», τονίζουν

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισίδωρος ΝτογιάκοςΑΑΔΕειδήσεις τώραΆρειος Πάγος