Πολιτική|13.01.2023 07:18

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου - Ζητεί σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που το σύνολο του νομικού κόσμου-χθες το απόγευμα και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών- επικρίνει την γνωμοδότηση Ντογιάκου όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της αλλά και ως πράξη, η Κουμουνδούρου καλεί πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πάρει θέση επί του θέματος.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ρωτά να μάθει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί δημόσια ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του.

Όλα αυτά την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να παρουσιαστεί σε αυτήν ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και να καταθέσει τα όποια στοιχεία συλλέξει η ανεξάρτητη αρχή από τους ελέγχους της στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως συνταγματολόγοι όπως ο Γιώργος Σωτηρέλης και η Ιφιγένεια Καμτσίδου που υπογράφουν και το κείμενο των «16» επιμένουν ότι η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία ισχύ και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους παρόχους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως καθηγητές συνταγματικού δικαίου που προέρχονται από άλλες πολιτικές αφετηρίες ενώνουν τη φωνή τους απέναντι στην γνωμοδότηση Ντογιάκου, ερμηνεύοντας αυτήν τη στάση ως εξάντληση ανοχής απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αφορούν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης θέλοντας να καταδείξει το έντονο ενδιαφέρον που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο πρόγραμμά του για το νέο ΕΣΥ. Εκεί συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται και αποκόμισε μία τραγική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία σε μια περίοδο που εν μέσω έξαρσης ιώσεων και πρωτοφανούς έλλειψης φαρμάκων το ΕΣΥ βρίσκεται για μία ακόμη φορά υποστελεχωμένο και με τεράστιες ελλείψεις εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στη διάλυση του ΕΣΥ μέσα από την απαξίωση του, από την ιδιωτικοποίηση του και μέσα από μία πολιτική που δίνει χώρο μονάχα στο κέρδος. Ως εκ τούτου έκανε λόγο για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ως απάντηση που θα αφορά τόσο την ασφάλεια της κοινωνίας όσο όμως και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ισίδωρος Ντογιάκοςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΑΔΑΕΣΥΡΙΖΑΧρήστος Ράμμος