Πολιτική|28.02.2019 13:44

Novartis: Πόρισμα 3.000 σελίδων με ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα 

Σοφία Σπίγγου

Εξελίξεις στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis φέρνει το πόρισμα των 3.000 σελίδων που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Το ογκωδέστατο πόρισμα φέρεται να καλύπτει μόνο το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε πιθανή υπερτιμολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2006 έως το 2014 με τα περισσότερα ωστόσο από αυτά να αφορούν την διετία 2012-2014. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων που αφορά όμως μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. 


Πρόκειται για σκευάσματα που ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης. Πλέον τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του πορίσματος αναμένεται να μελετηθούν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση, ενώ άμεσα αναμένεται να κληθούν πρόσωπα να περάσουν το εισαγγελικό κατώφλι για παροχή εξηγήσεων. 

Σύμφωνα με πληρορφορίες φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις και για ορισμένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται αρχικά να εμπλέκονται στην υπόθεση, όποτε και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να κλητευθούν προκειμένου να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα την δωροδοκία.

Την ίδια στιγμή, η παράδοση του πορίσματος θα βάλει τελος στην έρευνα για κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για αυτούς.

Το υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρης Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει σημαντικά στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Τα τελικά συμπεράσματα των ελεγκτών δίνουν «χείρα βοηθείας» στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να αποδώσει ποινικές ευθύνες, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δις ευρώ.

Novartis