Πολιτική|28.02.2019 13:19

Μοσκοβισί σε Βούτση: Να σταματήσουμε τα τέρατα της Ευρώπης

Κατερίνα Τζαβάρα

Τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, λίγο πριν ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει εκτενή ενημέρωση.

«Η πορεία σας και η δραστηριότητά σας όλ’ αυτά τα χρόνια ήταν αντίστοιχη της δύσκολης πορείας της Ελλάδας για να βγει από αυτή τη μνημονιακή περίοδο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Με αναφορά στις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου που είχαν προηγηθεί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Βούτσης υπογράμμισε τη σημασία και ο κ. Μοσκοβισί «που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα και εμείς από την πλευρά μας να εργαστούμε ώστε να μην έρθουν τα τέρατα στην Ευρώπη γιατί ενόψει των ευρωεκλογών είναι ανοιχτός ο κίνδυνος» να ενισχυθούν ξενοφοβικές, ρατσιστικές και ακραίες φωνές. «Πιστεύω ότι από κοινού θα εργαστούμε για μία Ευρώπη των λαών», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Με υποδέχεστε σε μια ιδιαίτερα στρατηγική στιγμή για όλους μας τώρα που Ελλάδα και Ευρώπη έχουν ξανά μια ομαλή σχέση, τώρα που η χώρα σας έχει βγει από το πρόγραμμα στήριξης», είπε απαντώντας ο Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σημασία του «να βγει προς τα έξω η Ελλάδα ως μια χώρα που επιτυγχάνει τους στόχους της». Αναφέρθηκε «για άλλη μια φορά» όπως χαρακτηριστικά είπε, στη «μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή του ελληνικού λαού σε αυτό το δύσκολο διάστημα καθώς και στη βαθιά του σύγκλιση με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Και τόνισε αμέσως μετά «πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχετε αναλάβει τα τελευταία χρόνια. Είναι βασικό να μπορεί η Ελλάδα να βγει προς τα έξω ως μια χώρα αξιόπιστη που θα είναι ελκυστική για επενδύσεις… Θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο προς τη χώρα σας που θα δώσει πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης ειδικά στις αγορές». Κάνοντας επίσης ειδική αναφορά στους κινδύνους από την ανάδειξη ακραίων φωνών στην Ευρώπη, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και κατέληξε: «Η Ευρώπη σέβεται τους λαούς και ελπίζουμε όλοι σε μία Ευρώπη στην οποία η Δικαιοσύνη και ο Τύπος θα λειτουργούν ανεξάρτητα».

Πιερ ΜοσκοβισίΝίκος Βούτσης