Πολιτική|18.01.2023 05:45

ΠΑΣΟΚ: Διμέτωπος Ανδρουλάκη εναντίον ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος ο… Λοβέρδος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στρατηγική… αποστάσεων τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης, η οποία σηματοδοτήθηκε από το χθεσινό του άρθρο, όπου επιτέθηκε προς τον «δικομματισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά συνεχίζει το  διμέτωπο, χαράσσοντας μια αυτόνομη πορεία λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να «απεμπλακεί» από την λογική «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ». «Εμείς κανουμε προτάσεις και με βάση αυτές θα προχωρήσουμε», τονίζουν στο ethnos.gr πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι η κριτική τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. 

Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η (προσεκτική) διατύπωση του Ν. Ανδρουλάκη:

  • Ο αλαζονικός καθεστωτισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει τον αμετανόητο λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα.
  • Και οι δυο ως Πρωθυπουργοί επέλεξαν τη χειραγώγηση των θεσμών και όχι την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων, όπως έπραξε η παράταξη μας στο παρελθόν με την ίδρυση των ανεξάρτητων αρχών.
  • Ο Κ. Μητσοτάκης περιφέρει το φόβητρο της επιστροφής του κ. Τσίπρα σαν τον βοσκό, που φώναζε ότι έρχεται ο λύκος.
  • Ο Α. Τσίπρας  ελπίζει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, θα τον απαλλάξει από την υποχρέωση να εξηγήσει κάποτε γιατί η διακυβέρνηση του αποδείχτηκε τόσο τραυματική  για τη μεσαία τάξη, την οικονομία και τους θεσμούς.  

Με άλλα λόγια, ο βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί η πόλωση (που αναπόφευκτα θα υπάρξει) καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Άλλωστε και η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll καταδεικνύει ότι σε περίπτωση δεύτερων εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί απώλειες. Στην προκειμένη περίπτωση από το 10% πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό 8,8%, χάνει δηλαδή πάνω από μια μονάδα. 

Στη μάχη ο Λοβέρδος; 

Εντύπωση ακόμα και σε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε μια φράση του Ανδρέου Λοβέρδου κατά τη διάρκεια συνέντευξή του. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «από σήμερα είμαι παίκτης γιατί πάμε σε εκλογές και θα είμαι μπροστά». Ο πρώην Υπουργός όντως (εξαιτίας και του ειδικού δικαστηρίου) είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του (τόσο στη Βουλή όσο και στην τηλεόραση), αλλά φαίνεται ότι πλέον θα ριχτεί στη μάχη. Το ερώτημα, βέβαια, είναι η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαφωνήσει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα, όταν πριν από περίπου ένα μήνα δεν είχε υπογράψει το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματος σε άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Κάτι που μένει να φανεί, αν και πολλοί θεωρούν πως ο κ. Λοβέρδος θα φορέσει τη φανέλα της «πράσινης» ομάδας… 

εκλογέςΑνδρέας ΛοβέρδοςΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚειδήσεις τώραεκλογές 2023