Πολιτική|18.01.2023 07:00

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία για το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη – Η αντιπρόταση της Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Ασάφειες, αοριστίες και κενά ως προς την δυνατότητα ερμηνείας της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων από τις εκλογές οδηγούν όπως φαίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην καταψήφισή της και στην κατάθεση δικής του πρότασης για την αποτροπή της εισόδου στη Βουλή των νεοναζί.

Στην Κουμουνδούρου εξέτασαν το νομοθετικό πλαίσιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση, όμως διαπιστώνουν πως υπάρχουν μεγάλα κενά για το ποιος μπορεί να θεωρείται εγκληματική οργάνωση ή νεοναζιστικό κόμμα σε σημείο που να υπάρξουν αποκλεισμοί πολιτικών σχηματισμών που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με ναζιστικά ή εγκληματικά πολιτικά σχήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι παράγων της Κουμουνδούρου θεωρεί πως εάν γίνει λάθος ερμηνεία στη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός εκλογών και άλλα σχήματα που ουδεμία σχέση έχουν με το κόμμα Κασιδιάρη ή την Χρυσή Αυγή. Για παράδειγμα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως στο Καταστατικό του ΚΚΕ υπάρχει αναφορά στην δικτατορία του προλεταριάτου. Με τα κενά της κυβερνητικής ρύθμισης επομένως θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση ή παρερμηνεία της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης για να γίνουν αποκλεισμοί αναίτιοι και χωρίς λόγο. Σύμφωνα λοιπόν με την Κουμουνδούρου η νομοθετική πρόταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα καθώς η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο, αποτέλεσμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το μείζον είναι να αποκλειστεί η είσοδος των νεοναζί στη Βουλή. Η πάγια θέση της Κουμουνδούρου είναι πως πάγια θέση νεοναζί και χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη δική του πρόταση με μορφή τροπολογίας που θα είναι απολύτως σαφής και ξεκάθαρη για τους νεοναζί χωρίς να ανοίγει την κερκόπορτα για διευρυμένες και διασταλτικές ερμηνείες ή εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως πάνω στην πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις στο όνομα της Δημοκρατίας. Όμως δεν περνάει απαρατήρητο και το γεγονός πως ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια οργανώνει το κόμμα του μέσα από τις φυλακές ανενόχλητος έχοντας πλήρη πολιτική δράση. Είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω άλλων επικοινωνιών μέσω των οποίων συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικο κίνημα. Οι ευθύνες κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι τεράστιες και βαρύνουν την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλίας ΚασιδιάρηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΝαζίτροπολογία