Πολιτική|19.01.2023 12:49

Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση - «Θα δώσει μάχη για να αποδείξει ότι είναι αθώα», είπε ο δικηγόρος της

Newsroom

Τις πόρτες τους Δικαστικού Μεγάρου Βρυξελλών πέρασε η Εύα Καϊλή, μετά τις 11.40 ώρα Ελλάδας και πλέον βρίσκεται ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου το οποίο θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη για έναν ακόμα μήνα ή αν θα βγει με ηλεκτρονικό βραχιόλι.


«Η Εύα Καϊλή θα δηλώσει αθώα και θα δώσει μάχη να το αποδείξει» τόνισε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σύμφωνα με την ΕΡΤ. Πάντως, κανείς δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το γεγονός ότι είναι μητέρα και το ότι και οι δύο γονείς του παιδιού είναι στη φυλακή.

Τα νέα δεδομένα μετά τη συμφωνία Παντσέρι

Τα δεδομένα φαίνεται όμως να έχουν αλλάξει καθώς η συμφωνία του εγκέφαλου του κυκλώματος Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές δεν έχει μόνο προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς φοβούνται ότι και άλλα μέλη της ευρωομάδας μπορεί να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη για το OPEN, η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στη μη συνέχιση της προφυλάκισή της καθώς τώρα οι βελγικές αρχές έχουν όλα τα στοιχεία για την έρευνα. Βέβαια, οι καταθέσεις του Πανσέρι μπορεί να την «κάψουν» ή να τη ρίξουν στα «μαλακά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΊ, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε πιεστεί αρκετά τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να ομολογήσει. Ωστόσο, δεν προχώρησε στην ομολογία της. Πηγές της εισαγγελίας αναφέρουν πως δεν είναι εύκολο υπογραφεί ακόμη ένα ανάλογο μνημόνιο, όπως αυτό του Παντσέρι, με τις βελγικές αρχές επομένως μάλλον «καίγονται» τόσο η ίδια, όσο και ο σύντροφός της.

Ο Παντσέρι, ο κύριος ύποπτος για το Qatar Gate, υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης ενός έτους, πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του τα οποία αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον επίσης ύποπτο Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα 120.000 ως 140.000 ευρώ.

«Θα τα πει όλα»

Ο Παντσέρι είναι έτοιμος να πει όλα όσα γνωρίζει”, δηλώνει -σε συνέντευξη στην ΕΡΤ- ο δικηγόρος του Marc Uyttendaele, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές.

Σχετικά με την ακρόαση της Εύας Καϊλή και εάν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη, αλλά και τις σχέσεις του Παντσέρι τόσο με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή όσο και με την Μαρί Αρενά και τον Φραvτσέσκο Τζόρτζι, ο Marc Uyttendaele δήλωσε: «Δεν εναπόκειται σε μένα να πω (εάν θα αφεθεί ελεύθερη), εναπόκειται στους δικηγόρους της να την υπερασπιστούν και το συμβούλιο να αποφασίσει. Είναι μία συζήτηση που δεν αφορά τον κ. Παντσέρι».

Ο συνήγορος του Α. Παντσέρι τόνισε ακόμη πως: «Δεν έχω να πω τίποτα για τους πρωταγωνιστές του φακέλου. Όσον αφορά στην Αρένα, αυτό που είναι σαφές, ότι δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο, είναι ότι δεν έχει ερευνηθεί δεν υπάρχει ζήτημα άρσης ασυλίας».

Τέλος, σχετικά με τη διάρκεια της διαδικασίας, ο συνήγορος του Παντσέρι τόνισε ότι «η δικαιοσύνη, είτε η βελγική είτε η ευρωπαϊκή, πηγαίνει με τον αργό βηματισμό ηλικιωμένης γυναίκας και όχι με την ταχύτητα που θα ελπίζαμε».

Για «ανθρώπινη βόμβα στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης και της αλήθειας» κάνει λόγο η αρχισυντάκτρια της Soir μιλώντας για τον νόμο που οδήγησε στην υπογραφή του μνημονίου από το Παντσέρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύα ΚαϊλήQatar Gateειδήσεις τώρασκάνδαλοΒρυξέλλες