Πολιτική|20.01.2023 07:05

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για το μπλόκο σε κλήση του Ράμμου στη Θεσμών και Διαφάνειας: Βολές κατά Τασούλα και καταγγελίες για «εκτροπή»

Βούλα Κεχαγιά

Απροκάλυπτη εκτροπή συνιστά για την αξιωματική αντιπολίτευση η άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθεί σε ακρόαση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και εξ αυτού του λόγου στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι αυτή η εκτροπή δεν θα περάσει έτσι απλά και ότι θα επανέλθουν με θεσμικό τρόπο ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί την νέα προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να «κουκουλώσει» κάθε πτυχή της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων όπως επίσης και την στάση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα που σχολίασε πως δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μάλιστα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίαζαν ότι ο κ. Τασούλας δεν μπορεί να λειτουργεί ωσάν η Επιτροπή «να είναι μαγαζί του» εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και τις αναφορές του Προέδρου της Βουλής στο επίμαχο θέμα.

Κι αυτό διότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλής στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε την ανάγκη το κοινοβούλιο να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σημειωτέον πως η νέα μελανή σελίδα στην υπόθεση των υποκλοπών άρχισε να γράφεται μετά το βράδυ της Τετάρτης όταν έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος με επιστολή του προς τον κ. Τασούλα ζητούσε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να ενημερώσει επί των εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών.

Το πρωί της Πέμπτης και στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε τον προσδιορισμό της ακρόασης του κ. Ράμμου, ο πρόεδρός της βουλευτής της ΝΔ κ. Μπούρας αρνήθηκε την κλήση του συνεπικουρούμενος και από άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που επιτέθηκαν στο πρόσωπο του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης και εκ μέρους τους ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για θλιβερή ημέρα για τη Βουλή και τον κοινοβουλευτισμό. Μιλώντας συγχρόνως για έναν ακόμη κρίκο σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου. Ήδη εντός της Επιτροπής ο Νίκος Βούτσης είχε πει πως επιβάλλεται να έρθει στη Βουλή ο κ. Ράμμος καθώς και ότι έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να ζητάει ενώπιόν τής κατά το Σύνταγμα αρμόδιας Επιτροπής να εκθέσει στοιχεία των ερευνών του.

Ακολούθησε μία δημόσια ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στα social media με την οποία έκανε λόγο για μάταιο κόπο από την πλειοψηφία της ΝΔ που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. «Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι» κατέληγε. Λίγη ώρα αργότερα γινόταν γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και του κατέστησε σαφές ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του στη Βουλή σε σχέση με τα ευρήματα των ελέγχων του αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η κλήση του κ. Ράμμου μπορεί να γίνει και από τα ? της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όμως κατά τον Αλέξη Τσίπρα «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».

Ακολούθησε δήλωση της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Όλγας Γεροβασίλη η οποία αφού κατήγγειλε ως πρωτοφανή την άρνηση της ΝΔ να απαγορεύσει στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Βουλή ανέφερε πως «επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία».

ΣΥΡΙΖΑυποκλοπέςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςψηφιακή παρακολούθησηΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας