Πολιτική|20.01.2023 15:40

Τσιάρας για Ανεξάρτητες Αρχές μετά την επιστολή Ράμμου: Χρειάζεται απ όλους προσοχή - Το ποιος τις έχει σεβαστεί μπορούμε να το συζητήσουμε

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Προσοχή απ’ όλους» σε ότι αφορά τις ανεξάρτητες αρχές σύστησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή μετά τη νέα επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η «Νέα Δημοκρατία έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές», εν αντιθέσει με τους προκατόχους της σημερινής κυβέρνησης.

«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα τη τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με "ανίερες συμμαχίες" και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θέλοντας ουσιαστικά να μην συνεχιστεί η δύσκολη αυτή για τη ΝΔ συζήτηση που έχει ανοίξει.

Υπερασπίστηκε, επίσης, τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα. Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα σε αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί η κυβέρνηση:

«Υπάρχουν κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να μην τα σεβαστεί ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα ξεπεράσει. Σε αυτή τη λογική αν παραμείνουμε οι φωνές οι οποίες αυτή τη στιγμή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκουν ενδεχομένως έδαφος και σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί και μέσα από τη θέση που μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολύ δε περισσότερο κατά τις συζητήσεις που υπάρχουν εντός του κοινοβουλίου».

Κώστας ΤσιάραςΧρήστος Ράμμοςειδήσεις τώραΑΔΑΕ