Πολιτική|24.07.2019 18:30

Αιχμές Μοσκοβισί: Το πλεόνασμα δεν το πρότεινε η Κομισιόν

Κατερίνα Τζαβάρα

Στη δευτερολογία του και αφού είχαν τοποθετηθεί ομιλητές από όλα τα κόμματα ο Πιερ Μοσκοβισί ανέβηκε στο βήμα και τόνισε: «Κατανοώ τις απόψεις που ακούστηκαν αλλά να σας πω ότι ένας επίτροπος δεν είναι ούτε κομμουνιστής, ούτε φιλελεύθερος -αν και σέβομαι τις απόψεις τους-, δεν είναι ένας τοκογλύφος, δεν είναι κανονικά ούτε ανεπιθύμητος σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όλοι εργαστήκαμε από κοινού για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια», απαντώντας ουσιαστικά σε αιχμές για το ρόλο της Κομισιόν από ομιλητές που είχαν προηγηθεί» πρόσθεσε.

«Το παρελθόν είναι σημαντικό γιατί φωτίζει το μέλλον. Ήμουν μέσα στην ιστορία κι αν και δεν μπορώ να την ξαναγράψω ξέρω, επειδή συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, πώς έγιναν τα πράγματα όπως και ότι βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού… Υπάρχει κοινή θέληση. Έχουμε κάποιες μέρες μπροστά μας και το μήνυμά μας είναι ‘ας ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες’», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τόνισε: «Οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Όμως το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουνίου. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή αυτά πρέπει να μειωθούν αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο νέων συμφωνιών στις οποίες αφού καταλήξουμε θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιηθούν».

Αναφερόμενος επίσης στη θετική στάση του Μάνφρεντ Βέμπερ για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, άφησε αιχμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας πως «αν ο τότε υπουργός οικονομικών και εκπρόσωπος του CDU είχε μια πιο ευέλικτη θέση θα ήταν πιο απλά τα πράγματα και για σας και για μας».

πρωτογενές πλεόνασμαΒόλφγκανγκ ΣόιμπλεΠιερ Μοσκοβισί