Πολιτική|22.01.2023 06:15

Ασφυκτική πίεση στο... ΠΑΣΟΚ: Ο δύσβατος δρόμος προς τις εκλογές - Δημοσκοπικές απώλειες και στρατηγική τα μεγάλα «αγκάθια»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ασφυκτική πίεση δέχεται το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται μπροστά από ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Τα δημοσκοπικά ποσοστά δείχνουν ότι το κόμμα υφίσταται (μικρές αλλά διόλου αμελητέες) απώλειες ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα έχει επιβαρυνθεί. Λέγεται, μάλιστα, ότι ακόμα και ορισμένοι βουλευτές δεν είναι ικανοποιημένoι με την στρατηγική Ανδρουλάκη, η οποία -όπως τονίζουν- μοιραία θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές. Ο πρόεδρος, πάντως, του κόμματος και η ομάδα του θεωρούν -μιλώντας στο ethnos.gr-ότι η όποια κάμψη θα αναστραφεί, αφενός με τις περιοδείες Ανδρουλάκη στην περιφέρεια και αφετέρου με τις ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων, οι οποίες θα γίνουν στο επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, όμως, περιπτώσεις σαν αυτές του Παντελή Περιβολάρη, ο οποίος παραιτήθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος λειτουργούν αρνητικά ως προς την εικόνα του Ν. Ανδρουλάκη, μολονότι από την Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για στελέχη της πρώτης γραμμής και θέτουν ζήτημα… επαγγελματικής επάρκειας και αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Περιβολάρης στην επιστολή του άφησε βαριές αιχμές κατά της ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι η απόλυση του σχετίζεται με δίωξη για εσωκομματικούς λόγους. Ο ίδιος έκανε λόγο για «λίστες απολύσεων υπαλλήλων που δεν στήριξαν το Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές και πρακτικές που συμβαίνουν αλλού και όχι στο πιο δημοκρατικό κόμμα που γνώρισε ο τόπος, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, σαφής είναι η πτώση των ποσοστών του κόμματος, η οποία οφείλεται στο πρέσινγκ τόσο από αριστερά όσο και από τα δεξιά. Η περίπτωση της Εύας Καϊλή αλλά και ορισμένες στρατηγικές αποφάσεις δείχνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, κάτι που όμως θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να αναστραφεί στο επόμενο διάστημα. Η πόλωση, ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αποτελεί σίγουρα ένα στοιχείο που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ν. Ανδρουλάκη το κόμμα κατέγραψε μονοψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, η Metron Analysis (MEGA) στην πρόθεση ψήφου δίνει στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό της τάξης του 9,7% ενώ τον Νοέμβριο είχε 11,3%. Η Opinion Poll μέτρησε το κόμμα στο 10% από 11,2% τον Δεκέμβριο. Επίσης η Alco (Alpha) έδειξε -με την σειρά της- ότι το κόμμα βρίσκεται σε πτώση, αφού κατέγραψε τον Ιανουάριο ποσοστό 10,7% έναντι 11,4% της προηγούμενης μέτρησης.

Συμπερασματικά, οι δημοσκοπικές απώλειες φαίνεται να αγγίζουν και οριακά να ξεπερνούν τη μια μονάδα (ουσιαστικά συμφωνούν όλες οι εταιρείες), την στιγμή που την παρούσα περίοδο στόχος ήταν ένα «ψηλό διψήφιο», όπως έλεγε ο Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας τα Χριστούγεννα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Σίγουρα το «παιχνίδι» για τον πρόεδρο του κόμματος δεν έχει χαθεί, αλλά οι ρωγμές είναι εμφανείς.

εκλογέςΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛεκλογές 2023ειδήσεις τώρα