Πολιτική|23.01.2023 06:45

Στάση αναμονής από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις - Ζητούν απαντήσεις και στρέφουν τα βλέμματα... στη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από το αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να ενημερώσει επισήμως τη Βουλή για τα ευρήματα των ελέγχων της Αρχής αναφορικά με τις υποκλοπές βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα σταματήσει να ασκεί πιέσεις σε θεσμικό επίπεδο ώστε να έρθει όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στο φως καταλογίζοντας ευθέως στον πρωθυπουργό την πολιτική τουλάχιστον ευθύνη για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση και την νεότερη επιστολή του κ. Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την οποία εκείνος γνωστοποιεί και τον σκοπό της ακρόασης που ζητεί -δηλαδή τα στοιχεία των ελέγχων που έχει διενεργήσει η ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας- έχει σχολιάσει αφενός ότι ο πρόεδρός της υποχρεούται να ενημερώσει τη Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς ακόμη και με το νόμο της ΝΔ και αφετέρου πως οι εκθέσεις των ελέγχουν έχουν ήδη εγκριθεί από την Ολομέλειά της.

Στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης η οποία φαίνεται πως ζυγίζει τα νεότερα δεδομένα και μετρά το πολιτικό κόστος της όποιας τελικής της επιλογής, εκτιμώντας ότι είναι πλέον μονόδρομος για το Μαξίμου η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να παραθέσει ο κ. Ράμμος τα στοιχεία των ελέγχων της ΑΔΑΕ. Κι αυτό διότι εάν δεν συμβεί αυτό τότε ο κ. Ράμμος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι πλέον θα έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι για το τί ακριβώς δείχνουν οι έλεγχοι στους παρόχους. Επιπλέον, για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και η επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η αντίστοιχη της επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας, ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία θα στείλει πιθανότατα εκπροσώπους της στην Ελλάδα για να ενημερωθούν δια ζώσης από τον Χρήστο Ράμμο.

Σε κάθε περίπτωση όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και έχει σχολιάσει και ο Αλέξης Τσίπρας η προσπάθεια της ΝΔ να κρυφτεί είναι ανούσια και είτε καλέσουν τον κ. Ράμμο είτε όχι το παρακράτος θα αποκαλυφθεί.

Έχει τη σημασία του βεβαίως το εάν ο κ. Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την οικονομία, δεχθεί και ερωτήσεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και φυσικά το εάν θα δεχθεί να απαντήσει σε αυτές.

Όπως και να έχει η Κουμουνδούρου τηρεί στάση αναμονής πιστεύοντας πως το Μαξίμου οφείλει να αποφασίσει άμεσα και να δώσει εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του κ. Ράμμου στο θέμα της επίσημης ενημέρωσης της Βουλής. Σημειωτέον πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστολάκης υπονόησε (Attica) πως εάν βρισκόταν στη θέση του παρακολουθούμενου κ. Φλώρου προφανώς και θα είχε παραιτηθεί.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις