Πολιτική|26.01.2023 06:45

Πρόταση μομφής: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την απόφαση Τασούλα να «ψαλιδίσει» τη συζήτηση – Πυρά της αντιπολίτευσης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αρκετή μουρμούρα προκάλεσε χθες στη Βουλή η απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη διεξαγωγή της συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντί για τριήμερη διαδικασία θα «κοπεί», σε περίπου δύο ημέρες υπό το πρόσχημα ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φύγει για το ταξίδι του στην Ιαπωνία, το οποίο πάντως ξεκινά την… Κυριακή. Μάλιστα, τόσο χθες όσο και σήμερα τα μικρόφωνα στην Ολομέλεια ήταν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να «χωρέσουν» όλοι οι βουλευτές που ζήτησαν να πάρουν τον λόγο, ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αλλά, όπως σωστά, επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης η συζήτηση γίνεται προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να παρακολουθήσουν τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων. Είναι προφανές ότι στις δύο τα ξημερώματα ουδείς θα ακούει τη Βουλή, είπε ο ίδιος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω του Κωνσταντίνου Τασούλα, να συσκοτίσουν την υπόθεση! «Μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις 3 τα χαράματα και ολοκληρώνοντάς την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης» σημειώναν χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον, δε, πως ο κ. Τασούλας δεν μπήκε καν στον κόπο να βρει μια συναινετική λύση, επιμένοντας στην άποψή του, δηλαδή να «μαζευτεί» όσο το δυνατόν περισσότερο η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ξεκάθαρο πως ετοιμάζονται να κινηθούν από την κυβέρνηση. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι ομιλητές ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Αμφότεροι… παρέλειψαν το ζήτημα των υποκλοπών και εστίασαν στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και στην υπόθεση Καλογρίτσα, με αφορμή τα sms του Ν. Παππά προς τον εργολάβο. Σε κάθε περίπτωση, το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να κορυφωθεί η συζήτηση όταν και θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.  Θα ακολουθήσει, τέλος,  η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης του Αλ. Τσίπρα.

πρόταση δυσπιστίαςειδήσεις τώραΒουλήπρόταση μομφής