Πολιτική|27.01.2023 06:00

Πρόταση μομφής: Η ώρα των αρχηγών – Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα με το βλέμμα στις εκλογές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Mε τη μάχη των αρχηγών και την ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 4 το απόγευμα, προκειμένου ο πρωθυπουργός αργότερα να αναχωρήσει για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρήσει μία σύγκριση των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη πλευρά θα προσπαθήσει να «μεταφέρει» τη μάχη σε θέματα που εκτιμά πως υπάρχει γαλάζιο πλεονέκτημα, όπως για παράδειγμα την υπόθεση Καλογρίτσα ή την υπόθεση της μικρής «Μαρίας». Κυρίως, όμως, στόχος του πρωθυπουργού παραμένει (αυτό θεωρούν ότι είναι το δυνατό τους χαρτί) να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις μειώσεις στις εισφορές κλπ. Σημαντικό θεωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε από το βήμα της Βουλής στοιχεία τα οποία ήταν απόρρητα και τα οποία του διαβίβασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. 

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταγγείλει ότι δεν πήρε καμία απάντηση σχετικά με τις υποκλοπές και πως η κυβέρνηση προσπάθησε να συσκοτίσει την υπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πηγές της Κουμουνδούρου χθες «επισήμαναν ότι κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής κατάφεραν να ευτελίσουν έναν ακόμα θεσμό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων».

«Με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύκτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την συνταγματική εκτροπή της παγίδευσης των τηλεφωνικών», τόνιζαν χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου, το συνταγματικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να διενεργείται η πολιτική αντιπαράθεση και να εργαλιοποιεί θεσμούς», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου, φράση που περικλείει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σημερινής μάχης των πολιτικών αρχηγών. 

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν με το βλέμμα στις εκλογές 2023, θέτοντας τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν στον προεκλογικό διάλογο. «Δικαιοσύνης παντού», το σύνθημα Τσίπρα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, Μητσοτάκης ή Τσίπρας από πλευράς της κυβερνώσας παράταξης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΒουλήειδήσεις τώραπρόταση δυσπιστίαςεκλογές 2023