Πολιτική|29.01.2023 06:00

Επενδυτική ατζέντα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Στην πρώτη γραμμή τα ενεργειακά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μήνυμα πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα - εστιάζοντας ιδιαίτερα στις θετικές επιδόσεις της οικονομίας - θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που από σήμερα μέχρι και την Τρίτη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια και τη ναυτιλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων. Αυτό που θα τονιστεί στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός είναι πως η χώρα έχει αφήσει πίσω τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και αποτελεί έναν  σταθερό και αξιόπιστο εταίρο σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Να σημειωθεί εδώ πως είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία τα τελευταία 17 χρόνια (και συγκεκριμένα από το 2005 και την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή). 

Το άνοιγμα στην Ιαπωνία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για μια χώρα με ισχυρή οικονομία - άλλωστε είναι μέλος του G7- που παίζει ρόλο στην περιοχή. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται από την κυβέρνηση στο επενδυτικό κομμάτι του ταξιδιού είναι πως τον πρωθυπουργό συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Αυτό που θα τονιστεί είναι πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως η χώρα μας αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ (όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο) που μπορεί να τη μετατρέψουν σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ιαπωνικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα (καθώς πρόκειται για τα  δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση).

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών, θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό. Να σημειωθεί πως  κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο  αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.  Ειδικότερα  :

  • Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN).
  • Η δεύτερη παρουσίαση (όπου θα είναι και η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό) θα γίνει με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO. Στόχος είναι να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation). Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει  διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραμμίσει πως: η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

ειδήσεις τώραενέργειαΙαπωνίαΚυριάκος Μητσοτάκης