Πολιτική|31.01.2023 13:00

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο ενόψει των εκλογών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, πλην εκείνης για το κόμμα Κασιδιάρη, γνωστοποίησε από το Ζάππειο ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

«Η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας, πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού, αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας αλλά και η επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής έχουν δυστυχώς προχωρήσει πάρα πολύ βαθιά», τόνισε αρχικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αισχροκέρδεια που κοστίζει στα νοικοκυριά νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο προκλητικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη κανονικότητα», πρόσθεσε.

«Η διαφθορά είναι αυτή που χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητική πράξη», τόνισε έπειτα.

«Ονόματα κυβερνητικών στελεχών, όπως Πάτσης, Τάτσης, Χειμάρας, είναι σήμερα δυστυχώς συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα. Κατά την εκτίμησή μας, το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς στο Μάξιμου, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργό, δεν ήταν αστοχία, ένα λάθος, ήταν ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «οι στόχοι ήταν δεκάδες» και όλα έγιναν «υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού».

«Η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, έγινε και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας και ακολούθησε μία πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο. Με ψέματα, με εκβιασμούς. με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

«Ζητάμε άμεση διάλυση της Βουλής» - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή

«Μία τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανέναν δημοκρατικό άνθρωπο. Δηλώνουμε σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή. Μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού για εξήγηση, αυτή η κυβέρνηση για εμάς είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις. Ζητάμε συνεπώς την άμεση διάλυση της βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να απαντήσει άμεσα και όχι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτής της ΝΔ, στο κρίσιμο ερώτημα που ετέθη στο κοινοβούλιο. Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. Μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο, στον λαό (...). Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στην κρίση του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που είναι κυβέρνηση εκτροπής».

«Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή» γνωστοποίησε.

«Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τέλος, καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραεκλογέςΖάππειοπαρακολουθήσειςεκλογές 2023