Πολιτική|01.02.2023 13:53

Ερντογάν: Δεν θα πούμε ποτέ «ναι» για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ - Η αντιπολίτευση δίνει το Αιγαίο στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Για εθνική μειοδοσία κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την Ελλάδα, το Αιγαίο και τα F-35, ενώ ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει ποτέ στο η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε το εκλογικό πρόγραμμα της εξωτερικής πολιτικής της αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, και την κατηγόρησε ανοιχτά ότι συνασπίζεται με τους εχθρούς της Τουρκίας στη Δύση και ότι παραχωρεί ακόμη και τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Χαιρετίζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έγγραφό τους. Χαιρετίζουν τη Δύση, η οποία ενοχλείται από την ενδυνάμωσή μας. Ένας από δαύτους βγαίνει και λέει: «Η Δύση θα μας πει μπράβο». Ντροπή σου! ντροπή σου! Είχες ανάγκη τη Δύση για να σου πει "Μπράβο"; Κοίτα πού κατάντησαν! Λέγοντας ότι "θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα F-35", το οποίο προϋποθέτει την παραίτηση της χώρας μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά ζητήματα, χαιρετίζουν όσους παραδέχονται επισήμως ότι είναι συνειδητά και συστηματικά εχθροί της Τουρκίας. Χαιρετίζουν την Ελλάδα λέγοντας ότι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα μας για την προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Χαιρετίζουν τους πραξικοπηματίες και τους (διεθνείς) κηδεμόνες με την υπόσχεση να αναβιώσουν την παλιά Τουρκία», δήλωσε λάβρος ο Τούρκος πρόεδρος, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα επιτεύγματά του, όπως την απόκτηση του 4ου γεωτρύπανου, του Αμπντουλχαμίτ Χαν.

«Σουηδία, τέλος!»

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε παράλληλα οριστική τελεία σήμερα στην ένταξη της Σουηδίας, ενώ δήλωσε ξανά την πρόθεσή του να πει "ναι" στη Φινλανδία.

«Σουηδία, μην κοπιάζεις άδικα. Όσο επιτρέπεις να καίγεται και να σχίζεται το Ιερό μου Βιβλίο, το Κοράνι, και όσο επιτρέπεται να γίνεται αυτό από την αστυνομία σας, δεν θα πούμε ποτέ ‘ναι’ στην είσοδό σας στο ΝΑΤΟ. Η προσέγγισή μας όσον αφορά τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά η προσέγγισή μας όσον αφορά τη Σουηδία δεν είναι θετική».

Bye Bye Κεμάλ!

O Τούρκος πρόεδρος χλεύασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος χθες είχε πει «Εγώ ο Κεμάλ, έρχομαι», σηματοδώντας την κάθοδό του στις εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος, απαντώντας του σήμερα σκωπτικά ο Ερντογάν «Bye Bye Κεμάλ», δηλ. «Αντίο Κεμάλ».

«Κατά καιρούς, απευθυνόμαστε στον επικεφαλής του CHP ως "κ. Κεμάλ" με σαρκασμό, επισημαίνοντας ότι δεν τον χαρακτηρίζει η εντοπιότητα, ότι είναι ένας ξένος. Όταν αυτό το άτομο αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αντί να αναζητήσει ένα έξυπνο επίθετο για τον εαυτό του, μετέτρεψε την έκφραση "κ. Κεμάλ" σε σύνθημά του, χωρίς να καταλάβει το επιφώνημα που υπάρχει στο τέλος. Γνωρίζουμε τον συνομιλητή μας. Θα είναι δύσκολο γι' αυτόν να είναι υποψήφιος. Συνθήματα, προγράμματα, οράματα, δεν θα μπορέσει ποτέ να τα ολοκληρώσει. Είναι στο χέρι μας να βρούμε το σύνθημα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, όπως όλα τα άλλα στη χώρα". Κι επειδή στον "κ. Κεμάλ" άρεσε τόσο πολύ αυτή η φράση, επιτρέψτε μου να του δώσω εγώ ένα νέο σύνθημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει από εδώ και στο εξής: "Bye Bye Κεμάλ".

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδόν εκμηδένισε το Πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα που ευαγγελίζονται ότι θα κάνουν, αν εκλεγούν, τα έχει ήδη υλοποιήσει ο ίδιος.

«Προχθές, τα 6 κόμματα δημοσίευσαν ένα κείμενο Κοινής Πολιτικής που επεξεργάζονταν επί μήνες. Όταν 6 επιφανή κόμματα της χώρας μας μαζεύονται κι ετοιμάζουν ένα κείμενο, ο κόσμος περιμένει. Θέλουν να δουν τι είναι; Ωστόσο, δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα τραπέζι μπροστά μας που είναι ανίκανο να καθορίσει ακόμη και τον υποψήφιό του. Δεν πιστεύουμε ότι το μπλοκ θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα έγγραφο που θα υπερβαίνει αυτό που έχουμε ήδη κάνει. Αλλά και πάλι... σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά. Είπαμε στους νέους μας ότι θα διασκεδάσουμε πολύ. Τα κεντρικά και τα υπουργεία μας θα ενημερώσουν το έθνος μας πώς αξιολογούν τις λεπτομέρειες των κεφαλαίων στο κείμενο της αντιπολίτευσης. Δεν έχουν δει καν τι γίνεται στη χώρα, πόσο μάλλον να σκεφτούν νέα έργα. Εάν το έκαναν, θα έβλεπαν ότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στο κείμενο, τα οποία περιγράφουν ως ‘Κοινή Πολιτική’, έχουν ήδη γίνει ή γίνονται», ανέφερε δηκτικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣουηδίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝΑΤΟΚοράνιειδήσεις τώρα