Πολιτική|01.02.2023 22:00

Νέα Δημοσκόπηση: Πού βρίσκεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πρόταση δυσπιστίας

Newsroom

Αυτοδύναμη κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμούν οι πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η απόσταση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει αισθητή, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7,5%. Κυβερνών κόμμα αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα ποσοστά τους αυξημένα ενώ έδαφος φαίνεται να χάνει το ΠΑΣΟΚ.

Πρόθεση ψήφου

Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, παρουσιάζοντας και ανεβασμένα ποσοστά. Αύξηση στο ποσοστό του, όμως, παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που, συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση, εμφανίζει πτώση κατά 0,4%. «Καμπανάκι», ωστόσο, στα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών χτυπάει η δημοσκόπηση της MARC η οποία, για πρώτη φορά, καταγράφει είσοδο στη Βουλή του κόμματος του πρωτόδικα καταδικασμένου νεοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, ξεπερνώντας το 3%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων

  • ΝΔ: 32,7% (από 32,5%)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25,2% (24,6%)
  • ΚΙΝΑΛ: 9,8% (10,2%)
  • ΚΚΕ: 5,3%
  • Ελληνική Λύση: 3,9%
  • Έλληνες: 3,4%
  • ΜέΡα25: 2,8%

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κερδισμένος κατά 6 μονάδες.

Η πρόταση μομφής

Όσον αφορά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, σχετικά με το εάν ήταν σωστή ή λάθος η κατάθεσή της.

  • Το 44,4% θεωρεί ότι «Ήταν λάθος»
  • Το 43,4% θεωρεί ότι «Ήταν σωστή»
  • Ενώ το 12,2 Δεν απαντά

Μεγάλος κερδισμένος στην συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή εμφανίζεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ποσοστό 26,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21,4%. Για το 24,9% των ερωτηθέντων, ωστόσο, η απάντηση είναι «κανένας ιδιαίτερα».

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ προτιμά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της MARC, με ποσοστό 32,6%,. Αυτοδυναμία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 16,5%, ενώ το 15,2% προτιμά μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 19,8%.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, πρώτος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί. Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει επίσης και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται, με 48,7% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχα, να λαμβάνει 32,1%. Σχετικά με ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το 44,4% θεωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά πιθανό, το 32,6% το θεωρεί ελάχιστα πιθανό, ενώ το 21,1% το θεωρεί απίθανο.

Κόμματα και διαφθορά

Ως προς την αντιλαμβανόμενη εικόνα διαφθοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμακα από 0 έως 10 όπου το 10 αντιπροσωπεύει την εκτεταμένη διαφθορά, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει 6,44 έναντι 6,02 που συγκεντρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και εγκληματικότητα οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών σήμερα, με ποσοστό 83,5% είναι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, με 36% τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά, με 27,3% η εγκληματικότητα και η βία, με 20,9% ο πόλεμος στην Ουκρανία, με 20,8% η έλλειψη φαρμάκων, με 17,3% οι υποθέσεις διαφθοράς, με 12,9% η πανδημία, με 11,6% οι φυσικές καταστροφές, με 10,% οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και με 8,4% το μεταναστευτικό.

Συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης του ναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη

Τέλος, σχετικά με το αν πρέπει η όχι να απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη το 73,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει να απαγορευτεί, το 22,2% δήλωσε ότι δεν πρέπει, ενώ ένα 4% δεν απάντησε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δημοσκόπηση Marcεκλογές 2023δημοσκόπησηΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρανεοναζίΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΗλίας Κασιδιάρης